ChristenUnie


Vragen over voedselhulp Noord-Korea Dinsdag 23 December 2003 - 15:56

Al enkele jaren is in Noord-Korea sprake van ernstige voedseltekorten. Deze treffen de hele bevolking, maar in het bijzonder de tienduizenden gevangenen in de strafkampen. Het Wereld Voedsel Programma van de VN heeft over het jaar 2003 slechts 60% van de benodigde donaties ontvangen van de rijke landen. Minister van Ardenne heeft aan het eind van dit jaar nog 300 mln euro vrij te besteden. De ChristenUnie vraagt haar een deel daarvan aan te wenden voor voedselhulp in Noord-Korea, en van de gelegenheid gebruik te maken toe te zien dat het voedsel ook terecht komt in de straf- en werkkampen.

Schriftelijke vragen van het lid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking inzake voedselhulp Noord-Korea


1. Bent u benaderd door het World Food Program van de Verenigde Naties (WFP) om de tekorten voor 2003 te helpen oplossen die zijn ontstaan bij het voedselhulpprogramma (171 mln USD) aan Noord-Korea? Zonee, bent u bereid hiertoe zelf initiatief te nemen?

2. Bent u bereid de middelen die bij Najaarsnota beschikbaar zijn gekomen voor ODA-uitgaven doordat het gereserveerde bedrag voor eki (exportkredietschulden) niet is gebruikt, gedeeltelijk aan te wenden voor een bijdrage in de voedselhulp aan Noord-Korea?
3. Welke bijdrage heeft Nederland tot nu toe aan het WFP-programma voor Noord-Korea geleverd?

4. Wilt u zich ervoor inzetten dat de voedselhulp aan Noord-Korea in het bijzonder ook terecht komt bij de gedetineerden in politieke strafkampen en werkkampen waar onder zeer erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid plaatsvindt, zoals ook gevraagd in de motie-Huizinga-Heringa c.s. welke vorige week is aanvaard (29200 V nr. 53)?

---