Ingezonden persbericht

Persbericht Datum: 9 december 2003

Kerstactiviteiten Keringhuis: Afsluiten gedenkjaar watersnood 1953 met zelfgemaakte, water-kerstballen

Hoek van Holland - De kerstboom in informatiecentrum het Keringhuis zal dit jaar in het teken staan van de herdenking van de watersnoodramp 1953. Voor volwassenen is er een speciale watersnoodramp-rondleiding. Kinderen kunnen voor de laatste keer meedoen met de Speuren in 1953 -speurtocht. Na afloop kunnen ze een persoonlijk gedenkteken maken in de vorm van een kerst-waterbal.

Op veel scholen is het afgelopen jaar aandacht besteed aan de watersnoodramp die ons land vijftig jaar geleden teisterde. Kinderen hebben ongetwijfeld verhalen gehoord van opa s en oma s over de gebeurtenissen in 1953. In de kerstvakantie kunnen kinderen op creatieve wijze terugkijken op de ramp. Bouwplaten voor de kerst-waterballen liggen klaar in de kinderhoek in het Keringhuis, maar ze zijn ook te downloaden op www.keringhuis.nl onder de knop divers-downloads. Ook is het voor de laatste keer mogelijk om mee te doen met de "Speuren in 1953 speurtocht, die verkrijgbaar is bij de balie van het Keringhuis.

Prijs Alle kinderen ontvangen direct een leuke herinnering als ze hun gedenkbal of speurtocht inleveren. Na de kerstvakantie wordt uit de ontwerpen voor de kerst-waterballen de mooiste gekozen. De winnaar krijgt een prachtig kinderboek over water. Het informatiecentrum van de Maeslantkering heeft gekozen voor het maken van gedenkballen om de emotionele herdenking van de watersnoodramp op gepaste wijze af te sluiten. Deelnemende kinderen zullen na dit educatieve uitje nooit meer vergeten waarom ons land beschermd wordt door bouwwerken als de Maeslantkering.

Watersnoodramp-rondleiding Op 2 januari 2004 wordt in het Keringhuis een laatste waternoodramp-rondleiding gehouden. De rondleiding begint om 14.00 uur bij het buitenmuseum met een ooggetuigenverslag. Daarna wordt in het Keringhuis een film vertoond en krijgen de deelnemers meer informatie over de watersnoodramp en de Maeslantkering. De rondleiding duurt anderhalf uur en de kosten bedragen 3 euro per persoon. Reserveren wordt aangeraden, want er zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar. s Ochtends wordt de film De Ramp , over de gebeurtenissen in 1953, vertoond in één van de filmzalen. De film begint om 11.00 uur. Na 2 januari verdwijnt de tentoonstelling over de watersnoodramp uit het Keringhuis.

Extra instaprondleidingen In de kerstvakantie kunnen volwassen elke dag deelnemen aan een instaprondleiding. Tijdens de rondleiding worden alle geheimen van het waterbeheer in Nederland ontsluierd. Van 23 december tot en met 4 januari wordt elke dag om 14.00 uur een rondleiding gegeven, behalve op 1e kerstdag, 31 december en 1 januari. De kosten bedragen 3 euro per volwassene en 1,20 per kind. Reserveren wordt aangeraden.

Foto 1: De woonkamer die laat zien hoe hoog het water in 1953 heeft gestaan maakt op de bezoekers een onuitwisbare indruk.


---