RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 1223 Hilversum, 16 december 2003

WERKEN AAN WERK: GLAS IN LOOD DINSDAG 23 DECEMBER 2003 VAN 21.30­22.00 UUR, RVU / NEDERLAND 3

In de RVU-serie Werken aan Werk is een aflevering te zien over glas in lood. Een bedrijf in Alkmaar geeft het eeuwenoude vak nieuwe glans.

Achttien jaar was Roel Hildebrand toen hij, eind jaren zeventig, bij toeval reageerde op een advertentie waarin een leerling glas-in-loodzetter werd gevraagd. Hij werd geraakt door het vak en was verbaasd dat het al zo lang bestond: beschrijvingen uit het jaar 700 en gebrandschilderde bewijzen uit het jaar 1000 getuigen daarvan. Na in de leer te zijn geweest bij Kees Schmit en Frans Balendong, vakmensen van de oude stempel, richtte hij begin jaren tachtig De Alkmaarse Glazenier op.

Hildebrand heeft de magere jaren van het ambacht nog meegemaakt. Glas in lood verdween toen nog wel eens in de vuilcontainer. Gaandeweg, eind jaren tachtig, begin jaren negentig, raakte het métier weer in de mode en sindsdien is het atelier uitgebreid in omvang en personeel.

Ondertussen zijn de werkzaamheden steeds veelomvattender geworden, met onder meer opdrachten van kledingketen The Sting en rond de eeuwwisseling een comeback van oude bestaande stijlen als Jugendstil en Art Deco.

Het programma laat twee spectaculaire glas-in-loodprojecten van De Alkmaarse Glazenier zien. Een vestiging van kledingketen The Sting in Amsterdam laat een koepel maken en een jonge cliënte in Schoorl heeft zelf een ontwerp gemaakt voor een glas-in-loodraam in haar woning.

Een programma van Peter Swart Eindredactie: Henk Baard

werkportaal.nl

Een programma in de serie Werken aan Werk; de RVU-serie over uiteenlopende beroepen en sectoren, arbeidsomstandigheden, opleidingen en de passie van mensen voor hun werk.

Het atelier van De Alkmaarse Glazenier. Foto: Peter Swart.

Met vriendelijke groeten,

Quinta Murré RVU/// educatieve omroep Afdeling Communicatie (Bereikbaar op 035-6771482, maandag, dinsdag, en vrijdagochtend)