CBS

Verdere verbetering producentenvertrouwen

De producenten in de industrie zijn in december van dit jaar minder somber gestemd dan in november. Het producentenvertrouwen is gestegen naar -1,6. Dit is het hoogste niveau van dit jaar. Na een dieptepunt van de stemmingsindicator in juni van dit jaar (-10,1) is het vertrouwen langzaam verbeterd. In november viel het vertrouwen licht terug. De stijgende trend zet in december echter weer door. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ondernemers positiever over bedrijvigheid en orderpositie Het producentenvertrouwen komt in december uit op -1,6. Dit is 2,2 punt hoger dan in november. Het producentenvertrouwen in de industrie is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De ondernemers zijn positiever gestemd over zowel de orderpositie als over de te verwachten bedrijvigheid in de komende drie maanden. Het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product is nagenoeg ongewijzigd.

Orderpositie licht gestegen
De ordervoorraad in de industrie is in december iets groter dan in november. Dit komt door een beter gevulde orderportefeuille bij de producenten van investeringsgoederen. De orderportefeuille bij de fabrikanten van consumptiegoederen en halffabrikaten is iets afgenomen. Over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende maanden blijven de ondernemers somber gestemd. Eén op de vijf ondernemers verwacht in de periode december 2003 tot en met februari 2004 verder in het personeelsbestand te moeten snijden.

Technische toelichting
Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website. De orderpositie is een index (juli 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode.

PB03-229
23 december 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht