Ingezonden persbericht

De drie Nederlandse Technische Universiteiten starten eerste samenwerkingsprogramma voor Innovatie en Ondernemerschap

Gemeenschappelijk programma combineert succesvol onderwijs uit 3 TU's

Hoofddorp, 23 december 2004 - Het grote belang dat de drie technische universiteiten in Nederland hechten aan innovatie en ondernemerschap, heeft geleid tot een initiatief voor het opzetten van een gemeenschappelijk programma rond het thema 'entrepreneuring'. Dit is de eerste keer dat de hoogleraren van de Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente starten met een gezamenlijk programma. Dit is een initiatief van de hoogleraren prof. ir. Wim Dik, prof. ir. Roel Pieper en prof. mr. dr. ir. Sicco Santema. De uiteindelijke doelstelling van dit nieuwe initiatief is om deze samenwerking verder te ontwikkelen tot een volledig Master programma rond het onderwerp 'Entrepreneuring'.

De technische universiteiten en de drie genoemde hoogleraren beseffen dat Nederland een inhaalslag moet maken rond het onderwerp ondernemerschap en innovatie, juist in combinatie met de technische invalshoek. Daarnaast verdient het grote prioriteit om binnen Europa een programma aan te bieden waarmee Nederland zich op dit gebied op hoog niveau profileert. Het streven is om het nieuwe college van de drie technische universiteiten tot het beste college in Nederland te maken. Dit wordt bereikt door het beste materiaal op dit gebied inclusief de ervaring van alle drie de universiteiten te bundelen in een nieuw programma. Er wordt daarnaast gestreefd naar een samenwerking met gerenommeerde buitenlandse universiteiten, zoals MIT en Stanford.

Initiatiefnemer prof. ir. Roel Pieper: "Ik ben heel verheugd dat wij in staat zijn geweest deze samenwerking tussen de drie technische universiteiten tot stand te brengen. Er is in de laatste maanden hard gewerkt om er voor te zorgen dat dit nieuwe college naadloos past binnen de bestaande programma's, terwijl er ook een echte doorbraak geleverd wordt om in Nederland simpelweg het beste programma neer te zetten rond het onderwerp 'Entrepreneuring'. Volgens prof. ir. Wim Dik is speciaal aandacht besteed aan de manier waarop door de drie hoogleraren samen een college serie gegeven zal worden. Wim Dik: "Door het uitvoeren van een collegecarrousel zullen alle studenten van de drie universiteiten de hoogleraren steeds als team gezamenlijk zien optreden, wat een enorme verrijking zal zijn voor de studenten. Dit komt extra tot zijn recht door de ruime praktijkervaring van mijn collega's en mijzelf." In het programma zal ook uitvoerig gebruik gemaakt worden van de moderne telecommunicatie en e-Learning methodes. Prof. mr. dr. ir. Sicco Santema: "Het is door de inzet van moderne eLearning methodes voor de studenten mogelijk om virtueel en continu colleges te volgen en alle benodigde onderwijsmaterialen ter beschikking te krijgen. We zullen zoeken naar vernieuwing van de manier waarop technologie en onderwijs de studenten beter kunnen bereiken, zodat zij interactiever aan de programma's kunnen deelnemen."

Het gemeenschappelijke collegeprogramma zal één inhoudelijke agenda hebben. De drie hoogleraren geven de colleges samen aan alle studenten van de 3TU's tegelijk. Zij doen dit steeds bij een van de drie universiteiten, terwijl de studenten van de andere twee de colleges live kunnen volgen via een eLearning voorziening en video/chat-communicatie. Het programma is gericht op studenten vanaf het 3e jaar van de drie universiteiten. De colleges beginnen in april 2004. Ze worden in het Engels gegeven. Aanmelding is op elke technische universiteit mogelijk vanaf 1 januari 2004 via de normale procedures.

Het nieuwe collegeprogramma zal nauw aansluiten op reeds bestaande programma's van de samenwerkende universiteiten zoals Nikos en TU/e.Intent. Binnen de TU Delft sluit het 3TU-college 'Entrepreneuring' naadloos aan op het onderwijs en onderzoek binnen de sectie Technology, Strategy and Entrepreneurship en bij de Stichting Netwerk Jonge Ondernemers (www.jongeondernemers.nl), welke als follow-up voor gewekte interesse in ondernemerschap functioneren.

Over TU/e.Intent
Dit is een nieuwe activiteit van de Technische Universiteit Eindhoven met als doel haar innovatieve, technologische vindingen, die van grote commerciele en maatschappelijke waarde zijn, optimaal te benutten alsmede personen met een TU/e achtergrond te stimuleren en te helpen bij het opzetten van een eigen technobedrijf.

Over Nikos
Het Nederlands Instituut voor Kennisintensief OndernemerSchap (Nikos) is het (Europees erkend) expertisecentrum van de ondernemende Universiteit Twente, voor onderzoek en onderwijs op het vakgebied kennisintensief ondernemerschap. Zowel het onderzoek als het onderwijs is er op gericht om concrete praktische resultaten te behalen in (quasi) experimentele projecten waarbij innovatief ondernemen met kennis in netwerken centraal staat. Zie www.utwente.nl/nikos

Contactpersoon voor de pers:
Monogram Communication Strategies (MCS) BV
Perlita Fränkel, tel: +31 (0)23 56 28 208 of +31 (0)654685192 perlitaf@monogram.nl