STICHTING FLEXKEUR


Persbericht Datum: 23 december 2003

Stichting FlexKeur is tegen uitbreiding ABU-CAO.

De Stichting FlexKeur heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd een door de ABU voorgenomen uitbreiding van de CAO voor uitzendkrachten onverbindend te verklaren.

De ABU wil met de uitbreiding uitzendbureaus dwingen mee te werken aan onderzoeken op de naleving van de CAO.
De Stichting FlexKeur vindt dat de wet al voldoende mogelijkheden biedt om de naleving van de CAO te waarborgen. Naar de mening van de Stichting FlexKeur is het middel dat de ABU inzet niet alleen overbodig, maar ook in strijd met belangrijke rechtsbeginselen. Uitzendbureaus worden namelijk gedwongen aan een nieuwe stichting aan te tonen dat zij zich goed gedragen. Wanneer zij hieraan niet meewerken worden ze in feite op voorhand schuldig verklaard aan het niet naleven van de CAO.

Bovendien zijn er al aanvullende mogelijkheden om uitzendbureaus ertoe te bewegen zich stipt aan hun afspraken te houden. Een belangrijke mogelijkheid waarbij de goede uitzendbureaus zich kunnen profileren is deelname aan de Erkenningsregeling voor de Uitzendbranche. De erkenningsregeling is een keurmerkregeling voor uitzendbureaus, die door de Stichting FlexKeur als onafhankelijke organisatie wordt uitgevoerd. De ruim 200 uitzendbureaus, die inmiddels zijn aangesloten bij de Stichting FlexKeur, zijn onder meer verplicht CAO-bepalingen na te leven.
Overigens kunnen ook de branche-organisaties (ABU en NBBU) op grond van hun verenigingsreglementen hun leden al op de vingers tikken wanneer deze zich niet aan hun CAO-verplichtingen houden. In totaal wordt op deze manier al naar schatting zo'n 80% van de markt bestreken door aanvullende voorzieningen.

Achtergrondinformatie
Onlangs heeft de Stichting FlexKeur gesproken met staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken over bijdrage die FlexKeur hoopt te kunnen leveren aan het terugdringen van de problemen in de uitzendbranche, zoals in de tuinbouw. Naar de mening van de Stichting FlexKeur is het niet afdragen van verschuldigde belasting en premies een zaak die overheid en bedrijfsleven gezamenlijk aangaan. De Stichting FlexKeur onderkent daarbij ieders eigen verantwoordelijkheid. Om vanuit het bedrijfsleven een zo groot mogelijke bijdrage te kunnen leveren streeft de Stichting FlexKeur naar een branchebrede ondersteuning van de Erkenningsregeling voor de Uitzendbranche.

Stichting FlexKeurDe Stichting FlexKeur is belast met de uitvoering van de Erkenningsregeling voor de Uitzendbranche. Uitzendbureaus die aan de eisen voldoen krijgen een licentie voor het voeren van het keurmerk FlexKeur.Een erkend uitzendbureau dient een financieel gezond bedrijf te zijn en moet inlenende bedrijven in staat stellen zich te vrijwaren van claims voor niet afgedragen loonbelasting en premieheffing voor uitzendkrachten. Verder dienen de uitzendmedewerkers gediplomeerd te zijn. Tenslotte kunnen uitzendkrachten en inlenende bedrijven de erkende uitzendonderneming aanspreken op het naleven van de Gedragscode. Hierin staat onder meer vermeld, dat het betrokken uitzendbureau de regels van een van toepassing zijnde CAO moet volgen.De eisen die de Stichting FlexKeur stelt zijn mede gebaseerd op resultaten van onderzoek door het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) naar de opvattingen van inlenende bedrijven, uitzendkrachten en uitzendbureaus over de branche.


---

Informatie over FlexKeur is te vinden op
www.flexkeur.nlContactpersoon: drs Kees J. Huisman Mobiel 06 - 51 53 73 47e-mail: info@flexkeur.nl

23 dec 03 09:34