De Unie


Martinair presenteert eindbod CAO

Hoofddorp, 19 december 2003 - Op 17 december 2003 is het CAO overleg voor het grondpersoneel voortgezet. Zoals u wellicht reeds langs andere wegen heeft vernomen heeft Martinair op 17 december 2003 een eindbod aan De Unie en de overige bonden voorgelegd. Op hoofdlijnen volgt onderstaand het eindbod van Martinair.

Looptijd

De CAO heeft een looptijd van 1 januari 2003 tot en met 31 december 2004.

Salarissen

In verband met de automatische prijscompensatie over 2003 zullen de salarisschalen met ingang van 1 januari 2004 worden verhoogd met 1,8%.

Ter compensatie van het vervallen van de automatische prijscompensatie wordt:

* in december 2004 een eenmalige uitkering betaald van 1% van het gegarandeerde jaarinkomen;

* in december 2005 een eenmalige uitkering betaald van 1% van het gegarandeerde jaarinkomen;

* in december 2006 wordt een structurele uitkering betaald van 1% van het gegarandeerde jaarinkomen.

De structurele uitkering zal onderdeel uit maken van de grondslag voor de pensioenopbouw.

Verder wordt na 2006 de structurele uitkering verder verhoogd met de helft van de als kostencompenserende salarisaanpassingen tot een volume van 4%.

Onregelmatige Diensten Toeslag (ODT)

De huidige regeling kent twee maxima waarover de ploegentoeslag wordt betaald. Het laagste bedrag waarover ploegentoeslag wordt berekend komt met ingang van 1 januari 2004 te vervallen.

In het vervolg zal het maximum bedrag waarover de ODT wordt berekend jaarlijks worden aangepast.

Het ODT-maximum bedraagt met ingang van 1 januari 2004 1.846,13 (was
1.813,49).

Werkgroepen

De onderwerpen Toeslagen voor avond, nacht en weekenddienst, Dienstreis/Stationeringsregeling en Roosters en ploegendiensten zullen in werkgroepen nader worden besproken. De werkgroepen zullen geen nadere afspraken kunnen maken met betrekking tot wijziging van de huidige regelingen, maar kunnen aan CAO partijen voorstellen doen ten behoeve van het overleg voor een volgende conractsperiode.

Kopen / Verkopen van vakantiedagen

Vanaf 1 januari 2004 wordt het mogelijk om maximaal 5 vakantiedagen te kopen dan wel te verkopen. Kopen en verkopen in het zelfde kalenderjaar is niet toegestaan. Over de uitvoering zullen nog nadere afspraken worden gemaakt.

Ouderschapsverlof

In de CAO wordt opgenomen dat het ouderschapsverlof ongesplitst dient te worden opgenomen, dan wel in twee gelijke perioden tussen december en maart.

Reiskosten Woon-werkverkeer

De huidige beperking dat de vergoeding niet wordt aangepast bij een verhuizing verder van de werkplek komt met ingang van 1 januari 2004 te vervallen. Medewerkers die na 1 augustus 2002 naar een verder gelegen woonplaats zijn verhuisd vallen ook onder de nieuwe regeling met ingang van 1 januari 2004.

Kinderopvang

Het jaarbudget voor de kinderopvang wordt met ingang van 1 januari 2004 verhoogd naar

234.000,- (inclusief cabine).

Tot zover het eindbod van Martinair.

Hoewel het eindbod van Martinair beduidend meer in de buurt komt van datgeen wat op De Unie ledenvergaderingen van 1 december 2003 is besproken meende de onderhandelaars van De Unie niet de ruimte te hebben om op basis van dit eindbod een onderhandelaarsakkoord te kunnen sluiten.

Met name de afschaffing van de Automatische Prijscompensatie (APC) ligt gevoelig en is uitgebreid besproken tijdens de verschillende ledenvergaderingen.

Tijdens de ledenvergaderingen op 1 december 2003 is afgesproken dat met de afschaffing van de APC ingestemd kon worden mits daarvoor voldoende compensatie geboden zou worden en een afspraak gemaakt zou worden over de verdere opbouw van een 13^de maand.

Het bod van Martinair zoals gedaan in het overleg van 9 december 2003 is op een tweetal, voor De Unie, belangrijke punten in het eindbod bijgesteld, te weten:

* de compensatie is verhoogd van 0,75% naar 1% en
* een inhoudelijke afspraak over de verdere opbouw van de 13^de maand tot 4%.

Het eindbod van Martinair voldoet echter niet geheel aan de in de ledenvergaderingen besproken loonontwikkeling waarbij werd gesteld dat de som van de prijscompensatie en compensatie afschaffing APC 3% zou moeten bedragen. Het eindbod behelst een prijscompensatie en compensatie afschaffing APC van in totaal 2,8%.

De structurele afspraak met betrekking tot de verdere opbouw van een volwaardige 13^de maand komt overeen met de lijn die tijdens de ledenvergaderingen is besproken. De verdere opbouw na de 4% zal in toekomstige CAO rondes vorm gegeven moeten worden.

De aanpassingen in de Toeslag Onregelmatige Dienst komen voor een deel tegemoet aan de wensen van De Unie. De aanpassing van de toeslag voor nachtdiensten wordt besproken in werkgroep verband. Dit wordt met name ingegeven door de wens van De Unie en de overige bonden dat aanpassingen van de vergoedingspercentages niet mochten leiden tot achteruitgang in inkomen van die collegas die geen nachtdiensten lopen.

De verbeteringen betekenen een inkomensverbetering van ongeveer 0,3% van het maandsalaris voor de collegas in onregelmatige dienst. In de toekomst wordt het maximum bedrag waarover de ODT wordt betaald automatisch geïndexeerd.

De onderhandelaardelegatie van De Unie heeft op basis van ondermeer de volgende overwegingen besloten het eindbod van Martinair aan u voor te leggen.

De inzet van De Unie is duidelijk herkenbaar in het eindbod van Martinair;

* handhaving van de APC leidt tot een lagere loonontwikkeling in deze CAO;

* de 2,8% is meer dan de maximaal overeengekomen loonontwikkeling in het najaarsakkoord 2003;

* de vormgeving van de 13^de maand tot 4% is vastgelegd;
* gegeven het najaarsakkoord voor de jaren 2004 en 2005 zal er weinig ruimte zijn om de komende 2 jaar de salarisschalen structureel te verhogen;

* met de aanpassingen van de ODT komt het percentage boven de 3%;

De onderhandelingsdelegatie van De Unie

* Sjirk Bajema

* Joke van Gilst

* Lennert Veth

* Koos van der Schuur

Ledenvergaderingen

Het Unie sectiebestuur Martinair nodigt u uit voor een ledenvergadering om het eindbod van Martinair te bespreken. De vergaderingen worden gehouden op 12 januari 2004 op het kantoor van De Unie, Hoofdweg Oostzijde 616 te Hoofddorp. De vergadering s middags vangt aan om 12.30 uur en savonds om 19.30 uur. Ook kunt u gebruik maken van het antwoordformulier om uw mening over het eindbod van martinair kenbaar te maken.

dinsdag, 23 december 2003