Politie Groningen

Persberichten dinsdag 23 december 2003

Provincie Groningen 23-12-2003 -

Groningen: man (21) aangehouden voor mishandeling
Surveillerende agenten troffen maandagnacht een groepje mannen aan in de Oosterstraat met daarbij een 21-jarige Stadjer die een aantal tanden mistte door een vuistslag in het gezicht. Hij verklaarde de klap gehad te hebben van een onbekende man. De politie wist de 21-jarige verdachte uit Groningen te traceren en hield hem aan. Op het bureau verklaarde hij de jongeman een klap te hebben gegeven. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: twee mannen direct gepakt na overval
In de Schuitemakerstraat hield de politie maandagmiddag twee mannen aan, 41 en 42 jaar uit Groningen, die kort daarvoor een overval hadden gepleegd op een kledingwinkel in de Pelsterstraat. Beide mannen waren in de winkel geweest met een vuurwapen en hadden van de caissière geld geëist Er werd daarbij een ruit ingeslagen van de kassaruimte. Na het wegnemen van geld uit de kassa verdwenen beide mannen te voet. Bij een direct opgestarte zoekactie in de omgeving troffen de agenten beide mannen aan in de Schuitemakerstraat. De 41-jarige verdachte bleek in het bezit van geld en een vuurwapen. Beide mannen zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: hennepplantage ontdekt
In een pand in de Aduarderstraat ontdekte de politie maandagmiddag een hennepplantage met 836 planten. Het leegstaande pand was dit weekend door onbekenden in gebruik genomen die er, naar maandag bleek, op de verdieping een plantage hadden ingericht. De stroom werd van een naastgelegen pand illegaal afgetapt. De planten met de toebehoren werden ter vernietiging afgevoerd. Onderzoek naar de eigenaar is ingesteld.

Groningen: man (21) vernielt snakluikje voor frikadel
De politie hield maandagnacht een 21-jarige man uit Groningen aan voor vernieling van een snackluikje bij een cafetaria aan de Grote Markt. Met behulp van het cameratoezicht kon de jongeman worden getraceerd die na de vernieling een frikadel had weggenomen. Hij werd naar het bureau gebracht voor nader verhoor.

Groningen: overval op bouwmarkt
Net voor sluitingstijd van 18.00 uur werd maandag een bouwmarkt aan de Helperwestsingel overvallen door een nog onbekende gewapende man. De man kwam gemaskerd binnen en bedreigde het personeel met een vuurwapen. Hij nam geld uit de kassa weg en verliet daarna de winkel. Een zoektocht in de omgeving had geen resultaat. Signalement: man, huidskleur niet duidelijk, bruine ogen, lengte +/- 180 cm. Hij was gekleed in een gele regenjas met capuchon met een vervaagde bruine opdruk, bivakmuts met ooggaten. Eventuele getuigen die iets van de overval gezien hebben of de verdachte gezien hebben in de omgeving van de bouwmarkt worden verzocht met de politie te bellen via 0900 8844 (lokaal tarief). De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Groningen: twee autos botsen op kruising
Op de kruising van de Verlengde Hereweg met de Van Ketwich Verschuurlaan botsen maandagmiddag rond 17.15 uur twee automobilisten tegen elkaar aan. De 35-jarige automobiliste uit Groningen en de 25-jarige automobiliste uit Hoogeveen verklaarde beide door het groene verkeerslicht te zijn gereden. Beide vrouwen werden met nekletsel naar het ziekenhuis gebracht. Een bergingsbedrijf zorgde voor het afvoeren van de twee wagens. Getuigen van het ongeval worden verzocht zich te melden op basiseenheid Zuid/Haren via 0900 8844 (lokaal tarief).

Groningen: overval op woonwarenhuis
Een caissière van woonwarenhuis aan het Sontplein werd maandagavond rond 20.00 uur bedreigd door een nog onbekende man met een vuurwapen. Zij werd gedwongen geld uit de kassalade aan de man te geven die vervolgens de winkel uitliep. De politie zette direct met meerdere eenheden de omgeving af maar trof de overvaller niet meer aan. Signalement: blanke man, lengte 185 190 cm, tenger postuur, kort rossig / blond haar. Hij was gekleed in een blauwe driekwart jas. Mensen die de overvaller gezien hebben worden verzocht te bellen met de politie op 0900 8844 (lokaal tarief).

Groningen: verdachte van overval op supermarkt Linnaeusplein aangehouden
Surveillerende agenten troffen maandagnacht op het Damsterdiep een man aan die zich uitgaf voor een 25-jarige Duitser en die op basis van zijn signalement in aanmerking komt voor een overval op een supermarkt aan het Linnaeusplein van 19 december jongstleden. Van de overval zijn videobeelden. Bij onderzoek bleek de man niet degene te zijn waar hij zich voor uitgaf. Hij is een 24-jarige Rus die gesignaleerd staat voor de autoriteiten in Rusland. De politie heet de man vastgezet voor nader onderzoek en verhoor voor de overval op de supermarkt.

Groningen: snelheidscontroles
Op de Bornholmstraat werden maandagmiddag 1618 voertuigen op snelheid gemeten. 78 reden er sneller dan de limiet van 50 km per uur. Hoogste snelheid 74 km per uur. Op de Eemsgolaan werd een
radarsnelheidscontrole gehouden tussen 17.30 uur en 19.00 uur. 230 voertuigen werden gecontroleerd. 21 reden harder dan de toegestane 50 km per uur. Snelste overtreder 89 km per uur.

Oude Pekela: inbraak in gemeentehuis
Onbekenden hebben afgelopen weekeinde in het gemeentehuis van Oude Pekela ingebroken. Men forceerde een raam, waarna men het gebouw kon binnengaan. Uit het gemeentehuis werd diverse computerapparatuur, waaronder beeldschermen, toetsenborden en muizen, weggenomen. Ook namen de inbrekers systeemkasten weg. De daders wisten te ontkomen na de inbraak. De politie heeft een technisch onderzoek ingesteld.

Blijham: twee gewonden bij verkeersongeval
Een 44-jarige vrouw uit Westerlee en een 20-jarige man uit Duitsland zijn maandagmiddag op het Oosteinde gewond geraakt bij een verkeersongeval. De Duitser geraakte met zijn auto in de rechterberm, waarna hij met een stuurbeweging probeerde te corrigeren. Hierop begon het voertuig van de man om zijn as te tollen. Hij kwam vervolgens met zijn auto op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer en botste tegen de auto van de vrouw uit Westerlee. De Duitser botste uiteindelijk tegen een boom, waarna zijn voertuig op de kop in een sloot belandde. De vrouw botste uiteindelijk ook tegen een boom. Beide slachtoffers zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Twee inzittenden van beide slachtoffers bleven ongedeerd. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd. De politie heeft een technisch onderzoek naar de toedracht van het ongeval ingesteld. Van het ongeval heeft de politie een rapportage opgemaakt.

Veendam: agenten gewond bij ongeval: politie zoekt getuigen Twee politieagenten, een 23-jarige vrouw en een 32-jarige man, zijn maandagavond bij een verkeersongeval op de Rijksweg N33 gewond geraakt. De agenten reden in een surveillancevoertuig en moesten bij de afslag naar Muntendam op de eigen weghelft uitwijken voor een personenauto die aan het inhalen was. De dienders reden de berm in en konden op deze wijze een ongeval voorkomen met de inhalende automobilist. Het politievoertuig raakte in de berm in een slip, waarna de bestuurder de auto weer de weg op kon krijgen. Hierbij geraakte het voertuig in een slip, waarna de rijbaan werd overgestoken en de auto tegen een boom botste. Uiteindelijk kwam de politieauto vijf meter van de boom tot stilstand. Ten gevolge van de aanrijding raakten beide politieagenten gewond en werden zij naar het ziekenhuis gebracht. De mannelijke agent kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. De vrouwelijke agent moest een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. De inhalende automobilist reed door na het ongeval. De politie is op zoek naar getuigen van het betreffende ongeval. Mensen die iets over de identiteit van het doorgereden voertuig of iets over de toedracht van het ongeluk kunnen zeggen, worden verzocht om contact op te nemen met het politiebureau in Veendam via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Oude Pekela: automobilist aangehouden
De politie heeft maandagnacht op de Raadhuislaan een 50-jarige man uit Oude Pekela aangehouden voor het rijden terwijl het rijbewijs was ingevorderd. De Pekelder zijn rijbewijs was een dag eerder door de politie ingevorderd. De man werd door de politie in zijn auto gecontroleerd. De auto werd in beslag genomen. Tevens bleek dat de auto niet was gekeurd. Op het politiebureau werd de verdachte gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: Pekelder rijdt onder invloed
Op de Grintweg heeft de politie maandagnacht een 38-jarige man uit Winschoten aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de Pekelder bij een horecagelegenheid wegrijden. Bij controle bleek dat de automobilist alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat hij 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: snorfietser gewond na verkeersongeval
Een 69-jarige man uit Delfzijl is maandagmiddag bij een verkeersongeval op de kruising Skagerrak met de Eemsweg gewond geraakt. De Delfzijlster werd op zijn snorfiets door een 48-jarige man uit Delfzijl aangereden. De automobilist verleende hierbij geen voorrang. De snorfietser kwam ten val en moest met verwondingen aan het hoofd naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Delfzijl: jeugdigen steken vuurwerk af
De politie heeft maandagmiddag op de Farmsumerweg twee jongen van 13 en 14 jaar, beiden uit Delfzijl, op heterdaad betrapt bij het afsteken van vuurwerk. De jongens probeerden nog te ontkomen aan de politie, maar bleken de dienders sneller te zijn dan het tweetal. Zij bleken 43 vuurpijltjes bij zich te hebben. Het vuurwerk werd in beslag genomen. De jongens zullen worden overgedragen aan bureau Halt om een alternatieve straf te ondergaan.

Delfzijl: man na vernieling aangehouden
De politie heeft maandagavond op het Schuitenzand een 33-jarige man uit Delfzijl aangehouden voor vernieling. Een getuige had gezien dat de verdachte een ruit van een voordeur van een woning aan het Schuitenzand had vernield. De man kon direct door de politie worden ingerekend. De verdachte is ingesloten. Hij zal worden gehoord.

Wagenborgen: alcomobilist aangehouden
Op de Provincialeweg N362 bij wagenborgen heeft de politie maandagnacht een 35-jarige man uit Nieuwe Pekela aangehouden voor rijden onder invloed. De verdachte werd in zijn auto door de politie gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de Pekelder 1,1 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg een rijverbod voor vier uren. Na verhoor mocht de man het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

De Wilp: rijden onder invloed
De politie heeft maandagnacht in de Middenstraat een 46-jarige man uit De Wilp aangehouden voor rijden onder invloed. De automobilist weigerde mee te werken aan de blaastest op straat. Op het politiebureau wilde hij wel meewerken aan de ademanalyse. De automobilist bleek 1,6 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. Ook kreeg de man een rijverbod van 8 uren. De verdachte werd gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.