Wakker dier houdt kalkoen drive-out'
Persbericht - 23 december 2003
Stichting Wakker Dier voert vandaag actie bij de kalkoen drive-in in
Monster (bij Den Haag). Hier worden tussen 8 en 12 uur naar
verwachting duizenden kalkoenen verkocht
Wakker Dier geeft ter plekke voorlichting over het leed dat achter de
kalkoenproductie schuilt. Dat is nodig omdat mensen steeds vaker
kalkoen eten terwijl ze amper iets weten over de leefomstandigheden
waaronder kalkoenen worden opgefokt. Bij de TV beelden dit jaar van de
ziekte blackhead en vogelpest zagen veel mensen voor het eerst een
kalkoenstal van binnen. Jaarlijks eet de gemiddelde Nederlander 2,5
kilo kalkoen, vooral in de kerstmaanden. Meer dan 80% van de
kalkoenconsumptie van hele kalkoenen vindt rondom de kerstdagen in
december plaats. Maar ook de rest van het jaar zijn tegenwoordig
kalkoendelen als filet te koop in supermarkten. Kalkoenen worden in de
bio-industrie met tienduizenden in donkere schuren gehouden. De dieren
kunnen tegen de slachtleeftijd vaak amper meer lopen door de overvolle
stallen. De meeste kalkoenen hebben op de kersttafel meer ruimte dan
ze ooit in hun leven hebben gehad, aldus woordvoerder Mattheus
Bleijenberg van Stichting Wakker Dier. Daarnaast zijn de dieren zo
doorgefokt op snelle groei dat ze chronische gewrichtpijn hebben en
niet meer normaal kunnen paren; voortplanting gebeurt met K.I.. Om
pikkerij te voorkomen wordt de snavel verwijderd, een pijnlijke
ingreep. Wakker Dier roept mensen op om te kiezen voor een biologisch
of vegetarische kerst.
Welzijnsproblemen
In 2001 gaf minister Brinkhorst aan dat kalkoenen ernstige
welzijnsproblemen hebben. Welzijnsregels bleven echter uit toen
Veerman het ministerschap van Landbouw van hem overnam. Veerman vindt
dat de veesectoren zelf op het welzijn moeten toezien. De sector kwam
hierop dit jaar met een welzijnsverordening die bitter weinig
voorstelt en feitelijk vooral de praktijksituatie legaliseerde.
Exemplarisch is dat in de normen is vastgelegd hoeveel kilo kalkoen
per vierkante meter mag worden gehouden in plaats van dat nog over
dieren wordt gesproken. Zo mag volgens deze normen maximaal 48 kg
vrouwelijke kalkoen per vierkante meter worden gehouden terwijl in de
praktijk gemiddeld 49 kg werd gehouden. Als afleidingsmateriaal wordt
verstrekt dan mag alsnog 49 kg/m2 worden gehouden. In Nederland worden
jaarlijks 4,5 miljoen kalkoenen vetgemest en geslacht. 80% is bestemd
voor de export. De kalkoenen die in Nederland gegeten worden komen
voor 90% uit andere landen als Frankrijk, Engeland en Duitsland. Door
vogelpest en blackhead is het aantal kalkoenen in Nederland dit jaar
enorm afgenomen. Ook in het buitenland zijn minder kalkoenen geslacht
doordat veel kalkoenen, bijvoorbeeld in Frankrijk, de oververhitte
stallen in de zomer niet hebben overleefd.
Vleesconsumptie met kerst
In de decembermaand wordt 7% meer vlees gegeten dan in andere maanden,
vooral vanwege de kerstdagen. Meer dan 95% daarvan is afkomstig uit de
bio-industrie. Hele kalkoen is het meest kerstgebonden vleesproduct.
Hiervan wordt 50x meer gegeten in december dan in andere maanden. Maar
ook rosbief (+135%), rollades (+135%), fondue- en gourmetpakketten
(+384%) en kalkoenfilet (+105%) worden meer dan 2x zoveel gegeten in
de kerstmaand dan in andere maanden. Ander vlees wordt juist minder
gegeten in december als kipschnitzel (-31%), kipkarbonade (-39%) of
gehaktschnitzels (-53%). -einde persbericht-
Stichting Wakker Dier