Stichting Wakker Dier

Wakker dier houdt kalkoen drive-out'

Persbericht - 23 december 2003

Stichting Wakker Dier voert vandaag actie bij de kalkoen drive-in in Monster (bij Den Haag). Hier worden tussen 8 en 12 uur naar verwachting duizenden kalkoenen verkocht Wakker Dier geeft ter plekke voorlichting over het leed dat achter de kalkoenproductie schuilt. Dat is nodig omdat mensen steeds vaker kalkoen eten terwijl ze amper iets weten over de leefomstandigheden waaronder kalkoenen worden opgefokt. Bij de TV beelden dit jaar van de ziekte blackhead en vogelpest zagen veel mensen voor het eerst een kalkoenstal van binnen. Jaarlijks eet de gemiddelde Nederlander 2,5 kilo kalkoen, vooral in de kerstmaanden. Meer dan 80% van de kalkoenconsumptie van hele kalkoenen vindt rondom de kerstdagen in december plaats. Maar ook de rest van het jaar zijn tegenwoordig kalkoendelen als filet te koop in supermarkten. Kalkoenen worden in de bio-industrie met tienduizenden in donkere schuren gehouden. De dieren kunnen tegen de slachtleeftijd vaak amper meer lopen door de overvolle stallen. De meeste kalkoenen hebben op de kersttafel meer ruimte dan ze ooit in hun leven hebben gehad, aldus woordvoerder Mattheus Bleijenberg van Stichting Wakker Dier. Daarnaast zijn de dieren zo doorgefokt op snelle groei dat ze chronische gewrichtpijn hebben en niet meer normaal kunnen paren; voortplanting gebeurt met K.I.. Om pikkerij te voorkomen wordt de snavel verwijderd, een pijnlijke ingreep. Wakker Dier roept mensen op om te kiezen voor een biologisch of vegetarische kerst.

Welzijnsproblemen
In 2001 gaf minister Brinkhorst aan dat kalkoenen ernstige welzijnsproblemen hebben. Welzijnsregels bleven echter uit toen Veerman het ministerschap van Landbouw van hem overnam. Veerman vindt dat de veesectoren zelf op het welzijn moeten toezien. De sector kwam hierop dit jaar met een welzijnsverordening die bitter weinig voorstelt en feitelijk vooral de praktijksituatie legaliseerde. Exemplarisch is dat in de normen is vastgelegd hoeveel kilo kalkoen per vierkante meter mag worden gehouden in plaats van dat nog over dieren wordt gesproken. Zo mag volgens deze normen maximaal 48 kg vrouwelijke kalkoen per vierkante meter worden gehouden terwijl in de praktijk gemiddeld 49 kg werd gehouden. Als afleidingsmateriaal wordt verstrekt dan mag alsnog 49 kg/m2 worden gehouden. In Nederland worden jaarlijks 4,5 miljoen kalkoenen vetgemest en geslacht. 80% is bestemd voor de export. De kalkoenen die in Nederland gegeten worden komen voor 90% uit andere landen als Frankrijk, Engeland en Duitsland. Door vogelpest en blackhead is het aantal kalkoenen in Nederland dit jaar enorm afgenomen. Ook in het buitenland zijn minder kalkoenen geslacht doordat veel kalkoenen, bijvoorbeeld in Frankrijk, de oververhitte stallen in de zomer niet hebben overleefd.

Vleesconsumptie met kerst In de decembermaand wordt 7% meer vlees gegeten dan in andere maanden, vooral vanwege de kerstdagen. Meer dan 95% daarvan is afkomstig uit de bio-industrie. Hele kalkoen is het meest kerstgebonden vleesproduct. Hiervan wordt 50x meer gegeten in december dan in andere maanden. Maar ook rosbief (+135%), rollades (+135%), fondue- en gourmetpakketten (+384%) en kalkoenfilet (+105%) worden meer dan 2x zoveel gegeten in de kerstmaand dan in andere maanden. Ander vlees wordt juist minder gegeten in december als kipschnitzel (-31%), kipkarbonade (-39%) of gehaktschnitzels (-53%). -einde persbericht-