Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Weesp, 23 december 2003

Multipharma wordt Sandoz

Novartis' dochter krijgt nieuwe naam

Vanaf 1 januari 2004 heet Multipharma Sandoz, wereldwijd de grootste fabrikant van generieke (patentloze) geneesmiddelen. De naam Sandoz wordt geherintroduceerd voor 14 dochterondernemingen van Novartis die generiek produceren. Nederland is een van de eerste landen die de nieuwe naam voert. De naamswijziging is een strategische stap om de voorsprong van Sandoz te behouden en uit te bouwen in een sterk competitieve markt. Gezien de ontwikkelingen van de kosten van geneesmiddelen is generiek een manier om de kosten in de gezondheidszorg te verlagen. In Nederland is Sandoz in Weesp gevestigd, waar circa zeventig mensen werkzaam zijn.

Sandoz

Eric Gorka, Managing Director: 'Met het wereldconcern Sandoz zijn wij in Nederland in staat zeer snel nieuw generiek te introduceren. Daarnaast kunnen we door intensieve samenwerking met andere landen gebruikmaken van de kennis en ervaring die Sandoz internationaal opdoet. Hierdoor behalen we schaalvoordelen zodat wij onze nummer één positie in de wereld als producent van generiek vast kunnen houden.'

Historie

In 1886 wordt Kern & Sandoz opgericht. Vanaf 1939 gaat de onderneming verder onder de naam Sandoz. Op dat moment was zij als farmaceut al een wereldspeler. Multipharma, opgericht in Nederland in 1963, levert patentloze geneesmiddelen. In 1982 wordt Multipharma eigendom van Ciba Geigy. Na de fusie van Ciba Geigy en Sandoz in 1996 is Multipharma toegevoegd aan Novartis. Inmiddels had Novartis 14 bedrijven die zich toelegden op generiek die nu Sandoz heten. Wereldwijd werken ruim 11.500 mensen bij Sandoz. In 2002 behaalde zij een omzet van ruim 1,8 miljard US dollar.



Ingezonden persbericht