Gemeente Apeldoorn

Programmabegroting - een duidelijke opdracht?: Onderzoek rekenkamers Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen


- Dit is een persbericht van de gemeenteraad-

Gemeentebesturen werken nu twee jaar duaal. Dat betekent meer afstand tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders Gemeenteraden sturen het beleid op hoofdlijnen en burgemeester en wethouders zijn het dagelijks bestuur en voeren het beleid uit. Op hoofdlijnen sturen doen gemeenteraden met de programmabegroting. Deze nieuwe vorm van begroting is in alle gemeenten volop in ontwikkeling.

Juist omdat de begroting het belangrijkste stuurwiel van de raad is hebben de rekenkamers van Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen besloten tot een gezamenlijk onderzoek. Door te vergelijken denken de rekenkamers dar de gemeenten van elkaar te kunnen leren.

Vraag is of de nieuwe programmabegrotingen voor 2004 als opdracht van de gemeenteraad aan het college duidelijk zijn. In het onderzoek toetsen de commissies of de begrotingen van 2004 voldoen aan de landelijke eisen in het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV), dat per 1 februari 2003 in werking is getreden.

De rekenkamers verwachten hun onderzoeksrapport in maart 2004 vast te stellen. Aanbevelingen kunnen de gemeenten zo gebruiken bij het opstellen van de nieuwe begroting voor 2005.

Nadere informatie is te verkrijgen bij de secretarissen van de rekenkamers:

Apeldoorn: dhr. H. van den Broek (055) 580
1563 h.vandenbroek@apeldoorn.nl
Arnhem: dhr. P. Houtsma (026) 377 4846 peter.houtsma@arnhem.nl Nijmegen: mw. J. Smink (024) 329 2338 j.smink@nijmegen.nl

Het Plan van Aanpak kan worden gedownload vanaf:

www.nijmegen.nl/bestuurenorganisatie/bestuur/rekenkamer/groteonderzoek en.

Einde persbericht

Voor het laatst bijgewerkt op: 23-dec-2003 10:43