Verbond van Verzekeraars

Prikkel werkt tot 70%

We vinden het een goede ontwikkeling dat zieke werknemers ook in het tweede ziektejaar hun loon krijgen doorbetaald. Maar wel met een maximum van 70%. Als werkgevers het gat boven 70% afdichten, wordt de prikkel om te reïntegreren juist weer weggenomen. Die boodschap legde Jos Baeten van het Verbond neer tijdens een NVA-seminar over de gevolgen van de verlengde loondoorbetalingsplicht.

De loondoorbetalingsplicht voor werkgevers wordt vanaf 1 januari 2004 uitgebreid. Dat betekent dat werkgevers zieke werknemers voortaan twee jaar loon moeten doorbetalen (in plaats van één jaar) tot in ieder geval 70%. De eventuele toegang tot de WAO schuift daardoor één jaar op, waardoor er meer ruimte is voor reïntegratie. Om die reden is het Verbond een groot voorstander van de verlenging.

Nu vullen de meeste werkgevers het loon van de zieke werknemer in het eerste ziektejaar zelf aan tot 100%. Het Verbond hoopt dat werkgevers dat straks in het tweede ziektejaar niet zullen doen. Door de verlenging van de loondoorbetalingsplicht tot 70% in het tweede ziektejaar, wordt de werknemer gestimuleerd om weer aan het werk te gaan. Als hij in het tweede jaar echter zijn volledige salaris zal krijgen, is die stimulans er niet. Om die reden zijn wij er geen voorstander van dat werkgevers zelf het gat gaan dichten. Ook is het niet conform de afspraken die hierover met sociale partners zijn gemaakt, aldus Baeten. Hij sprak tijdens het seminar ook over andere ingrijpende wijzigingen in de sociale zekerheid, zoals over het nieuwe WAO-stelsel, de afschaffing van de Wet
arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de Extra Garantieregeling Beroepsrisicos (EGB).

Verzekerd!, december 2003