BIOPURE CORPORATION

Biopure begint Europees fase II klinisch onderzoek

Biopure begint Europees fase II klinisch onderzoek m.b.t. Hemopure bij coronaire angioplastie

CAMBRIDGE, Massachusetts (VS), December 23/PRNewswire/ -- Biopure Corporation (Nasdaq: BPUR) kondigde vandaag het begin van een multicenter Europees Fase II klinisch onderzoek aan als eerste veiligheidsonderzoek m.b.t. haar experimentele therapeutische zuurstofdrager HBOC-201 of Hemopure(R) [haemoglobin glutamer - 250 (bovine)], in de context van electieve angioplastie- en stentprocedures of percutane coronaire interventie (PCI).

Tijdens dit gerandomiseerde, drie-armige, dubbel-blinde, placebo-gecontroleerde, 'dose-finding' onderzoek wordt de veiligheid van het product geëvalueerd bij volwassen patiënten met kransslagaderziekte. Bij ongeveer 45 patiënten wordt willekeurig bepaald of zij vóór de PCI een placebo of 15 of 30 gram hemoglobine in de vorm van HBOC-201 intraveneus toegediend krijgen. Er wordt op de patiënten toezicht gehouden totdat zij uit het ziekenhuis ontslagen worden en 30 dagen na de infusie worden zij nogmaals onderzocht.

Het onderzoek wordt gehouden in de hartcatheterisatielaboratoria van academische ziekenhuizen in Nederland, België en Duitsland. De inschrijving van patiënten is momenteel in volle gang bij het hoofdcentrum, Erasmus Universiteit Medisch Centrum in Rotterdam, onder toezicht van de hoofdonderzoeker, dr. Patrick W. Serruys, professor en hoofd van de afdeling Interventionele cardiologie. Cardialysis B.V., een in Rotterdam gebaseerd klinisch-onderzoeksbedrijf dat is gespecialiseerd in de cardiologie, is verantwoordelijk voor het beheer van de gegevens, het toezicht op de site en de rapportage van de veiligheidsgegevens aan een onafhankelijke Data Safety Monitoring Board.

'Dit experimentele onderzoek is ons eerste klinische onderzoek van Hemopure specifiek voor de behandeling van ischemie i.p.v. anemie. Het product wordt in lage doses gebruikt, en uitsluitend als therapeutische zuurstofdrager i.p.v. als een vervangingsmiddel voor rode bloedcellen,' aldus Thomas A. Moore, President en CEO van Biopure. 'Als dit veiligheidsonderzoek een succes is, kan dit leiden tot verdere onderzoeken m.b.t. het vermogen van het product om hartweefsel in stand te houden tijdens arteriële obstructies, zoals zich tijdens hartaanvallen en gevallen van onstabiele angina voordoen, of om de veiligheid van de angioplastie- en bypass-ingrepen te verbeteren.'

Volgens de Cardiovascular Research Foundation in New York City zal het aantal angioplastieprocedures in 2003 overal ter wereld naar schatting meer dan twee miljoen bedragen, waarvan het merendeel in de Verenigde Staten en Europa plaatsvinden.

HBOC-201 is een experimentele therapeutische zuurstofdrager, die bestaat uit chemisch gestabiliseerde runderhemoglobine in een gebalanceerde zoutoplossing. Deze gekoppelde hemoglobine-molecules circuleren in het plasma en zijn kleiner, hebben een lagere viscositeit en geven gemakkelijker zuurstof aan weefsels af dan rode bloedcellen. Tijdens preklinische onderzoeken met dieren is bewezen dat HBOC-201 zuurstof door vernauwde of gedeeltelijk geblokkeerde bloedvaten kan vervoeren.

Biopure Corporation

Biopure Corporation, wiens hoofdkantoor in Cambridge, Mass. (VS) is gevestigd, is een leidinggevend ontwikkelaar, fabrikant en marketer van een nieuwe categorie van farmaceutica genaamd therapeutische zuurstofdragers, die intraveneus worden toegediend om de weefsels van het lichaam van zuurstof te voorzien. Hemopure(R) [haemoglobin glutamer - 250 (bovine)] of HBOC-201 is in Noord-Amerika en Europa een experimenteel product en is in Zuid-Afrika goedgekeurd voor de behandeling van chirurgische patiënten met acute anemie en om transfusies van rode bloedcellen bij deze patiënten te elimineren, uit te stellen of te verminderen. In juli 2003 zond de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) Biopure een brief met een uitgebreid antwoord op de aanvraag van het bedrijf voor een vergunning om Hemopure in de Verenigde Staten op een soortgelijke indicatie bij orthopedische-chirurgiepatiënten af te stemmen. Biopure is momenteel bezig een uitgebreid schriftelijk antwoord op de vragen van de FDA samen te stellen. Oxyglobin(R) of HBOC-301 is het enige product van zijn soort dat door de FDA en de Europese Commissie is goedgekeurd voor de behandeling van anemie bij honden.

Verklaringen in dit persbericht die niet strikt historisch zijn, zijn mogelijk toekomstgerichte verklaringen. Er is geen garantie dat Biopure Corporation in staat zal zijn haar therapeutische zuurstofdragers commercieel te ontwikkelen, dat de benodigde overheidsgoedkeuringen zullen worden verkregen, dat voorziene mijlpalen volgens schema zullen worden gerealiseerd, dat klinische onderzoeken een succes zullen zijn of dat goedgekeurde producten door de markt zullen worden aanvaard en in de voorziene hoeveelheden zullen worden verkocht. De werkelijke resultaten kunnen verschillen van de verwachtingen in toekomstgerichte verklaringen vanwege de risico's en onzekerheden waarmee de activiteiten van het bedrijf en het zakelijk klimaat gepaard gaan. Deze risico's omvatten (zonder beperking): het stadium van de productontwikkeling waarin het bedrijf zich bevindt, de geschiedenis van bedrijfsverliezen en geaccumuleerde tekorten en de onzekerheden en mogelijke vertragingen die verband houden met klinische onderzoeken, overheidsgoedkeuringen, mogelijke hervormingen van de gezondheidszorg, fabricagecapaciteit, marketing, aanvaarding door de markt, concurrentie en de beschikbaarheid van voldoende financiering om de bedrijfsactiviteiten te ondersteunen. Het bedrijf aanvaardt geen enkele verplichting om de resultaten te publiceren van wijzigingen die eventueel in deze toekomstgerichte verklaringen worden aangebracht om gebeurtenissen of omstandigheden te weerspiegelen, die zich na datum van dit persbericht voordoen. Een volledige bespreking van de activiteiten en de financiële conditie van Biopure en specifieke factoren waardoor de werkelijke prestaties van het bedrijf van de huidige verwachtingen zouden kunnen verschillen, is te vinden op de website van het bedrijf op
www.biopure.com/corporate/legal/home(UNDERSCORE)legal.htm en in de door het bedrijf bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission ingediende documenten, die te zien zijn in de EDGAR-database op de website van de SEC (www.sec.gov) of via het gedeelte voor investeerders van de website van Biopure (www.biopure.com).

Contactpersoon: Douglas Sayles
Biopure Corporation

+1-617-234-6826
IR@biopure.com

Source: Biopure Corporation

Contactpersoon: Douglas Sayles van Biopure Corporation,
+1-617-234-6826, IR@biopure.com. FCMN-contactpersoon: tnealon@biopure.com, Company News On-Call:
http://www.prnewswire.com/comp/131224.html, Website: http://www.biopure.co

23 dec 03 11:16