DOES TRAVEL & CADUSHI TOURS

Reisorganisatie volhardt in chartervluchten naar Suriname

Den Haag, 23 december 2003
Persbericht

DOES TRAVEL & CADUSHI TOURS VOLHARDT IN CHARTERVLUCHTEN NAAR

SURINAME

Does Travel & Cadushi Tours, de erkende Caraïbische reisspecialist in Nederland, is in onderhandeling getreden met Air Holland om toeristische chartervluchten tegen concurrerende tarieven naar Suriname mogelijk te maken. Zoals bekend lijdt de Surinaamse toeristische industrie - ook na de recente tariefsdalingen - onder de relatief hoge vliegtarieven Amsterdam-Paramaribo, die mede het gevolg zijn van de monopolistische positie op deze route van KLM en Surinam Airways. Does Travel & Cadushi Tours, die op overige Caraïbische bestemmingen w.o. de Nederlandse Antillen en Aruba wel scherp geprijsde charterstoelen heeft, wil door lagere chartervluchttarieven het toeristisch vervoer vanuit Europa naar Suriname een grote impuls geven. Zij weet zich daarin ondersteund door de Surinaamse hotel- en toeristenindustrie.

Begin augustus heeft de Nederlandse touroperatour samen met Martinair een aanvraag voor een chartervergunning ingediend bij het Directoraat Generaal Luchtvaartdienst Nederland (DGL) voor het uitvoeren van een wekelijkse charter naar Suriname.
Does Travel & Cadushi Tours heeft Martinair echter onlangs verzocht de gezamenlijke vergunningsaanvraag formeel in te trekken. Kort na het indienen van de bewuste aanvraag heeft KLM haar tarieven opmerkelijk verlaagd. Recent hebben KLM en Surinam Airways aangekondigd de tarieven opnieuw te zullen verlagen. Martinair wilde niet, zoals met Does Travel & Cadushi Tours schriftelijk was overeengekomen, de afgesproken tarieven van de voorgenomen chartervluchten verlagen. Op het laatste moment deelde Martinair terloops ook mede dat de overeengekomen vluchtdag, de zaterdag, niet meer mogelijk zou zijn. Bovendien had Martinair ook verklaard dat zij een 'understanding' had met de KLM dat de laatste de tarieven niet zou verlagen, zich 'neutraal' zou opstellen jegens de aanvraag en 'rust' op deze markt wenste te behouden. In dit kader is het ook zeer opmerkelijk te noemen dat de behandeling van de vergunningsaanvraag ruim vier maanden heeft geduurd en er nimmer definitief antwoord is verkregen. Normaal gesproken dient men binnen een maand antwoord te verkijgen.

Het prijsvoordeel voor de consument bij de chartervluchten zou door de weigering van Martinair de tarieven te verlagen, zo gering zijn dat voor Does Travel & Cadushi Tours onverantwoorde bedrijfsrisico's in het verschiet zouden liggen.

Martinair is voor 50% eigendom van de KLM. Does Travel & Cadushi Tours zegt de handelwijze van Martinair en indirect KLM te zullen laten toetsen op zorgvuldigheid en rechtmatigheid. Zij zegt vastbesloten te zijn het toerisme vanuit Europa naar Suriname te zullen bevorderen door het realiseren van aantrekkelijk geprijsde chartercapaciteit voor vakanties en is met de onderhandelingen met Air Holland in een vergevorderd stadium en hoopt op zeer korte termijn opnieuw een aanvraag voor een rechtstreekse chartervergunning in te dienen.


---

Kontaktgegevens:
Does Travel & Cadushi Tours - kontaktpersoon de heer drs M.J. Does (directie)
Weimarstraat 119 - 2562 GT Den Haag - Tel 070-312 95 11 - Mob
06-54965331

23 dec 03 11:42