Ingezonden persbericht

NCRM vraagt om verbod voorschrijven SSRI's aan kinderen

NEDERLAND, 20031223 -- Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens heeft minister Hoogervorst van VWS vandaag schriftelijk verzocht om maatregelen te nemen tegen het voorschrijven van SSRI's (antidepressiva) aan kinderen onder de 18 jaar in Nederland. Deze middelen, waar wereldwijd miljarden aan worden verdiend, blijken zelfmoordneigingen te kunnen veroorzaken.


Een woordvoerder van het NCRM stelt:: "In Engeland zijn deze middelen, na een diepgaand onderzoek van het Engelse college ter beoordeling van geneesmiddelen, onlangs verboden voor kinderen onder de 18 jaar. In Nederland is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet verder gegaan dan een waarschuwing aan artsen en psychiaters aangaande deze middelen. Dat is absoluut onvoldoende.
Wij waarschuwen al jaren tegen de gevaren van deze middelen en willen dat Nederland het voorbeeld van Engeland volgt. Uit het Engelse onderzoek is gebleken dat de producenten al sinds 1996 op de hoogte waren van de slechte testresultaten. Het was toen al duidelijk dat de kinderen die de middelen slikten méér zelfmoordneigingen vertoonden dan de kinderen die een placebo kregen. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwde afgelopen week de Nederlandse artsen voor het voorschrijven van deze middelen en stelde dat de bijsluiter al vermeldde dat de veiligheid van deze middelen nog niet onderzocht was voor kinderen. Kennelijk heeft dat artsen en psychiaters er niet van weerhouden om ze voor te schrijven. Tussen 1998 en 2002 steeg het aantal voorschriften voor kinderen tussen de 0-20 jaar met 265% tot bijna 95.000 in 2002 (bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen)."

In Engeland zijn deze zomer de middelen Seroxat en Efexor al verboden voor kinderen. Daar is in Nederland niet op gereageerd. Nu zijn in Engeland de overige merken ook verboden. Voor Prozac is nog een uitzondering gemaakt omdat hiervoor in Amerika een vergunning is afgegeven voor kinderen vanaf 10 jaar. De Engelse onderzoekers vinden dat artsen die Prozac voorschrijven aan kinderen wel in overweging moeten nemen dat Prozac in negen van de tien gevallen niet werkt bij deze doelgroep.

Het NCRM raadt artsen en ouders aan om bij kinderen met depressieve klachten eerst te zoeken naar mogelijke onderliggende lichamelijke problemen. Depressieve klachten kunnen o.a. veroorzaakt worden door tekorten aan foliumzuur, vitamine B12, vitamine C en vitamine B3. Van schildklieraandoeningen en stofwisselingsproblemen is bekend dat ze een opgewekt kind in een depressief kind kunnen veranderen.

De woordvoerder van het NCRM stelt: "het is belangrijk dat ouders hun kinderen naar aanleiding van deze berichten nooit in één keer met SSRI's laten stoppen omdat ze heftige afkickverschijnselen kunnen veroorzaken. Bouw de SSRI's alleen af onder toezicht en met begeleiding van een kundig arts."



Ingezonden persbericht