Gemeente Maassluis

Persberichten

23-12-2003

Welstand in Maassluis

Artikel 12 van de Woningwet is erop gericht om het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk te laten voldoen aan redelijke eisen van welstand. Het bouwwerk wordt hierbij niet alleen op zichzelf, maar ook in relatie tot zijn omgeving beoordeeld. In Maassluis is de vereniging Dorp, Stad en Land sinds 1930 de aangewezen instantie die is belast met het uitbrengen van adviezen betreffende de welstand. Deze vereniging voert voor circa 90 gemeenten in de provincies Zuid-Holland en Zeeland deze advisering uit.

De eerste taak van de welstandscommissies is om het wettelijk advies aan burgemeester en wethouders uit te brengen omtrent de vraag of het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk in strijd is met redelijke eisen van welstand. De tweede wettelijke taak van de welstandscommissie is om jaarlijks een verslag op te stellen van de werkzaamheden van de commissie. De welstandscommissie kan hierin onder meer aanbevelingen doen ter bijstelling van het welstandsbeleid. Welstandsbeoordelingen in het kader van de Woningwet van bouwvoornemens en bouwaanvragen worden in Maassluis uitgevoerd door twee commissies, te weten de commissie Beschermd Stadsgezicht en de Welstandscommissie.

Commissie Beschermd Stadsgezicht
De Commissie Beschermd Stadsgezicht is er voor welstandsbeoordelingen binnen het gebied van het bestemmingsplan Binnenstad, alsmede voor de panden langs de Burgemeester de Jonghkade, de Burgemeester v.d. Lelykade en de Govert van Wijnkade. Deze commissie is tevens Monumentencommissie in het kader van de Monumentenverordening.

De Commissie Beschermd Stadsgezicht vergadert iedere zes weken op de dinsdagmorgen, aanvang 11.00 uur in het stadhuis aan de Koningshoek. De eerste vergadering in het nieuwe jaar is op 6 januari 2004. De agendas voor deze openbare vergaderingen worden gepubliceerd in De Maassluise Courant/ De Schakel en liggen verder één dag vóór de betreffende datum ter inzage bij de afdeling ruimtelijke ordening en milieubeheer in het stadhuis. Nadere informatie hierover is telefonisch te verkrijgen bij mevr. N. van Buuren - Keijzer, telefoon 010 5931824 of de heer ing. R. Groen, telefoon 010 5931827. De Commissie Beschermd Stadsgezicht wordt gevormd door vijf deskundige leden, te weten twee vertegenwoordigers van de welstandscommissie, één restauratie-architect, één architect en één historicus. De huidige samenstelling is als volgt:
Voorzitter: ir. R. van Leeuwen (vervanger ir. M. Reek), Commissielid: C. Faling (vervanger door Stichting Dorp, Stad en Land)
Commissielid restauratie: ir. T. Remmerswaal (vervanger door Stichting Dorp, Stad en Land)
Commissielid restauratie: ir. A. van der Zwan (vervanger ir. F. Franken)
Commissielid HVM (Historische Vereniging Maassluis): F. van Dalum (vice voorzitter, vervanger J. Vedder)

Welstandscommissie
De Welstandscommissie van de Stichting Dorp, Stad en Land is er voor beoordelingen binnen de overige gebieden van Maassluis. Voor welstandsadvisering door de Welstandscommissie zijn de bouwverordening en het concept reglement op de Welstandscommissie van toepassing. Het onderdeel waar de welstandscommissie naar kijkt zijn de eisen die aan het uiterlijk van bouwwerken worden gesteld. De welstandscommissie bekijkt het bouwwerk op zichzelf, en haar relatie met de omgeving. Gekeken wordt onder andere naar de volgende aspecten: het karakter van de bestaande bebouwing, de openbare ruimte, het landschap, massa, structuur, maat en schaal, detaillering, materiaal en kleur.

De Welstandscommissie (regionaal, commissie 8) vergadert iedere veertien dagen op de dinsdagmiddag van de even weken, te beginnen op 6 januari 2004. De agendas voor deze openbare vergaderingen liggen één dag vóór de betreffende datum ter inzage bij de afdeling ruimtelijke ordening en milieubeheer en de vergaderingen worden gehouden op wisselende locaties in de regio. Nadere informatie hierover is telefonisch te verkrijgen bij mevr. N. Van Buuren - Keijzer, telefoon 010 5931824, of de heer ing. R. Groen, telefoon 010 5931827.

Het gedelegeerde commissielid C. Faling is eveneens iedere veertien dagen op de even weken in Maassluis aanwezig vanaf 10.30 uur voor het geven van beoordelingen. De locatie voor deze bijeenkomsten is kamer 211 in het stadhuis aan de Koningshoek. Ook de agenda voor deze openbare bijeenkomsten ligt één dag vóór de betreffende datum ter inzage bij de afdeling ruimtelijke ordening en milieubeheer. Nadere informatie hierover kan eveneens worden verkregen bij de vermelde contactpersonen.
De Welstandscommissie is in 2004 als volgt samengesteld: Voorzitter: ir. J.W. van der Weerd (vervanger A.G.L. Tuns); Secretaris, commissielid: mw. Ir. C.M. de Kovel (vervanger ir. A.J.B.F. Jansen en ir. J.H.A. Roelofs); Commissielid, gedelegeerd commissielid: C.M. Faling (vervanging door secretaris);
Commissielid: ir. P.W.L. Kloet.

Gerelateerde documenten:
Openbare vergadering Commissie Beschermd Stadsgezicht op 6 januari