Ingezonden persbericht


Persbericht st. Mars Society Nederland 010-4510776 / 06-26090009

Met Kerstmis vredesbesprekingen over Mars

In een tijd dat de relaties tussen de Verenigde Staten en Europa onder steeds grotere spanningen staan, is het goed te weten dat die verhoudingen buiten de Aardse dampkring nog steeds uitstekend zijn. Op de verre planeet Mars vinden tijdens deze Kerstdagen vredesbesprekingen plaats tussen de twee kemphanen op het wereldpolitieke toneel.

In de Kerstnacht van 2003 landt de Beagle 2, Europa s eerste missie naar het oppervlak van een andere planeet, op de Isidis-vlakte nabij de evenaar van Mars. De sonde heeft de reis naar Mars gemaakt op het moederschip Mars Express, dat zelf in een baan om de planeet metingen gaat verrichten en dat tevens fungeert als doorgeefstation voor het contact tussen de Beagle en de ESA-vluchtleiding in Darmstadt. Om in die baan te komen moet Mars Express echter een aantal ingewikkelde manoeuvres uitvoeren; naar verwachting zal het op zijn minst tot begin januari duren voor de satelliet zijn rol in het contact met de Beagle op zich kan nemen.

Gelukkig heeft ook de Amerikaanse NASA een tweetal satellieten bij de Rode Planeet. Een daarvan, de Mars Odyssey, heeft de afgelopen jaren grote hoeveelheden bevroren water aangetoond in de bodem van Mars.

Vanaf vijf januari krijgt Odyssey het druk, want dan landt Spirit, de eerste van de twee Amerikaanse mobiele landers op Mars. Tot die tijd hebben de Amerikanen echter alle medewerking toegezegd bij het tot stand brengen met een verbinding met de Beagle 2.

Als in de vroege ochtend van Eerste Kerstdag de speciaal door de Engelse popgroep Blur gecomponeerde muziek de vluchtleiding laat weten dat de Beagle veilig geland is, zal die boodschap de Aarde bereiken via een Amerikaanse satelliet. Is er een mooiere uitwerking van de Kerstgedachte denkbaar?

Tijdens die Kerstnacht mag de ESA / ESTEC te Noordwijk haar deuren hebben gesloten, maar de Mars Society Nederland stelt haar kantoor open voor een ieder die dichtbij de landing van de Beagle 2 wil zijn: leden, ESA medewerkers, pers en andere belangstellenden. Vanaf 3 uur s nachts op 25 december is er gelegenheid om via 5 online pc s de verrichtingen in het vluchtleidingscentrum van de ESA in Darmstadt te volgen. Tijdens het lange wachten op naar huis bellen van onze ET op Mars zullen er documentaires en films met Mars als thema kunnen worden bekeken. En na het hopelijk goede nieuws om ongeveer half 7, vieren we dat met een champagne ontbijt.

Adres: Amiranten 12, 2904 VB Capelle aan den IJssel aanwezigheid svp melden op Artemis@marssociety.nl of tel: 010 - 4510776 / 0626 09 0009


- Voor het satelliet en live webcam programma van de ESA:

http://television.esa.int/photos/Runningorder_251203_short3.pdf


- het Nederlandse Capcave verzorgt de live webcasting van de beelden Darmstadt / Mars

http://esa.capcave.com/esa/marsexpress/


- zie ook de website van Kees Veenenbos voor beelden en animaties van Mars: www.Space4Case.com


- maar ook de website van Beagle 2 zelf: http://www.beagle2.com/index.htm

voor beelden van de landingsplaats van de Beagle 2