Ingezonden persbericht


Agrio uitgeverij B.V.


---

----

Winnares Melkvee Magazine Koeverkiezing

Zestien jaar oude Tops-dochter

Deltra Ida 5

De koe waarvan de eigenaar er we honderd wil hebben. Deltra Ida 5 is dochter van de stier Ida 60 en moeder Tops Monitor Legend. Ze heeft gedurende 13 lijsten in 4417 lactatiedagen 118785 kilogram melk geproduceerd met 4,83% vet en 3,75% eiwit. (foto's Gerard Burgers)

Juryrapport Beste Boerenkoe

De beste Boerenkoe van Nederland is bekend. De vakjury van de Melkvee Magazine-koeverkiezing heeft gisterenavond de 10.000 kg vet&eiwit koe Deltra Ida 5 van de familie Monkelbaan uit het Friese Haskerdijken aan als kampioene aangewezen. Omdat ze in een 150-koppige veestapel meer dan tien jaar lang buitengewoon constant en probleemloos presteerde. De lezers van Melkvee Magazine die hun stem uitbrachten, oordeelden heel verschillend over de zestien jaar oude Tops-dochter.

Een dezer dagen brengt ze haar veertiende kalf ter wereld. Ze is 16 jaar oud en nog bijzonder vitaal. In haar productieve leven gaf ze al meer dan 10.000 kg vet en eiwit en nog is haar levenstotaal niet definitief bepaald. Drie-sterren koe Deltra Ida 5 van Sjoerd en Dora Monkelbaan-Jorna uit Haskerdijken (Fr.) heeft het volste recht op de titel "Beste Boerenkoe van Nederland", oordeelt de vakjury en publieksjury van de "Melkvee Magazine koeverkiezing". Dit heeft de vakjury na bezichtiging van alle zes koeien besloten.

Het bezoek dat de jury aan de familie Monkelbaan en hun unieke 10.000 kg vet & eiwitkoe bracht, heeft een onuitwisbare indruk op ze achtergelaten. 'Deltra Ida 5 is de beste illustratie van het type koe, waar de jury de aandacht op wil vestigen: niet de beste exterieurkoe, niet de beste productiekoe, maar de beste gebruikskoe. De koe waarvan de eigenaar er wel honderd wil hebben. Probleemloos en constant, en dat in een koppel met meer dan 150 koeien', aldus de jury.

Temidden van zo'n grote veestapel heeft winnares Deltra Ida 5 meer dan tien jaar lang bovengemiddeld gepresteerd. Geen uitzonderlijke hoge productie, maar wel uitzonderlijk constant en probleemloos. Altijd snel weer drachtig en nooit een hoog celgetal. Gemiddeld over 9 lijsten in het tijdvak van 1989 tot en met 1998 bedroeg haar lactatiewaarde 114 en haar tussenkalftijd (TKT) 391 dagen. Vanaf de tiende lijst berekent het NRS geen lactatiewaarden meer. Gemiddeld over de tiende tot en met de dertiende lijst gaf ze gemiddeld per lactatie nog ruim 8000 liter melk met 4,6% vet en 3,6% eiwit. Bovendien bleef ze vruchtbaar en liep haar tussenkalftijd niet op.

In mei 2003 behaalde ze de 10.000 kg vet & eiwitgrens. Voor die gelegenheid werd ze door de NRS-stamboekinspecteur opnieuw ingeschreven. Voor Algemeen Voorkomen 87 punten, onderverdeeld in 85 punten voor Frame (hoogtemaat 1.42 cm.), 86 punten voor uier en 88 punten voor beenwerk. Deltra Ida 5 heeft voor nafok gezorgd, waarvan nu volop wordt geprofiteerd. Een 85 punten Zandenburger Royal koe is de opvallendste vrouwelijke nakomeling, en een Southland Marker dekstier met de naam Markido is de opvallendste mannelijke nafok uit Deltra Ida 5. Markido wordt ingezet bij het jongvee.

Nederlands beste melkproducente Claudia 31 van de familie Scholman te Linschoten (Utr.) kreeg de tweede plek, gevolgd door twee roodbonte koeien, Siska 46 van maatschap Gunnewijk te Lievelde (Gld.) en Toosje 536 van de familie Nijsink uit Wierden (Ov.). De rij wordt eervol gesloten door de zwartbonte productietoppers Gerry 61 van Wim Peek uit IJsselstein (Utr.) en Agnes 18 van maatschap Bosscha-Alves te Bant (NOP).

foto beschikbaar:
familie Monkelbaan met Deltra Ida 5


---

----

Noot: Wilt u meer weten over de Melkvee Magazine Koeverkiezing, dan kunt u contact opnemen met de redactie van Melkvee Magazine, Reinout Burgers: 0314-359940 of 06-22810809.

De M&M koeverkiezing wordt onder meer mogelijk gemaakt door:

Rabobank Nederland en Agrifrim