GAIA

Reuze nieuwjaarskaart voor minister Freya Van den Bossche

GAIA-'katten' en -honden met Dierenleed Azië in actie tegen handel in honden- en kattenbont

23 december 2003

© GAIA

GAIA, samen met Dierenleed Azië, wil dat er een Belgisch verbod komt op de handel in honden- en kattenbont, dit in navolging van Italië. In Frankrijk werd reeds beslist tot een invoerverbod. En in Nederland vraagt het parlement een verbod aan de regering. Op dinsdag 23 december overhandigden actievoerders hun kerst- en nieuwjaarswens. Verkleed en gegrimeerd als katten en vergezeld ook van hun trouwe viervoeters overhandigden ze een reuze wenskaart van twee meter op drie meter aan de minister van Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame Ontwikkeling, Freya Van den Bossche. Ook een delegatie van Dierenleed Azië nam aan de actie deel. Dierenleed Azië komt al vier jaar op voor een Europees verbod en verzamelde 88 000 handtekeningen voor een verbod in België.
Honden- en kattenbont wordt op de Europese markt, dus ook in België, aangeboden onder misleidende namen zoals 'vos' of 'Aziatische wasbeer'. Bewerkt zijn deze huiden immers erg moeilijk te onderscheiden van andere soorten bont. Als minister van Consumentenzaken kan Freya Van den Bossche een einde stellen aan deze bedrieglijke praktijken.

Nieuwjaarswens voor Freya
GAIA is gestart met een kerstkaartenactie. Enerzijds kan je minister Van den Bossche de beste wensen overmaken voor het nieuwe jaar. Anderzijds toon je haar dat je een absoluut verbod op honden- en kattenbont wil. Hiervoor kan je gebruik maken van voorgedrukte kerstkaarten. De postkaarten zijn op eenvoudige aanvraag bij GAIA te verkrijgen op 02/245 29 50, via info@gaia.be of via onze website. Wreed en barbaars
In Azië worden jaarlijks meer dan twee miljoen honden en katten gedood voor hun bont. Sommige dieren komen uit gespecialiseerde fokkerijen, andere worden van straat geplukt of gestolen. Ze zitten dicht opeengepakt, soms omringd met karkassen van andere honden of katten. Het transport naar de slachtplaats gebeurt in zakken op motors of in kleine vrachtwagens en kan tot drie dagen lang duren. De dieren sterven een afschuwelijke dood: ze worden opgehangen, doodgestoken, verdronken of de keel overgesneden en vaak levend gevild. Doel: volledig Europees handelsverbod op honden- en kattenbont In Italië en zelfs in de Verenigde Staten is reeds een volledig verbod op deze handel van kracht. België kan en mag niet achterblijven. Ons land heeft dringend nood aan een volledig verbod op de handel in en de in- en uitvoer van katten- en hondenbont. Op deze manier zou België een krachtig signaal zenden naar de Europese Commissie die zich weldra over een verbod op Europees niveau zal buigen.
Eerste Europese stap thuisgehaald
Vorige week werd een meerderheid gevonden in het Europese Parlement die de Schriftelijke Verklaring over een verbod op de handel in katten- en hondenbont ondertekenden. Dit dankzij de volgehouden inspanningen van Dierenleed Azië, daarin gesteund door GAIA, en andere organisaties. Deze verklaring werd ingediend door Nelly Maes (Spirit) en enkele andere Europarlementariërs. Ook 21 van de 25 Belgische parlementsleden ondertekenden de verklaring.
Indien minister Van den Bossche beslist om de handel in honden- en kattenbont in ons land te verbieden, zou dat dus een extra belangrijke stap zijn op weg naar een algemeen Europees verbod. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be