TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

23 december 2003

Helft Nederlanders: "geen doodstraf voor Saddam"

Een kwart van de Nederlanders (26%) vindt dat Saddam Hoessein de doodstraf zou moeten krijgen. Het draagvlak voor de doodstraf is hiermee minder groot dan voor een levenslange gevangenisstraf (49%). Dit blijkt uit een TNS NIPO onderzoek, gehouden direct na de gevangenneming van de Irakese dictator.

De steun voor de doodstraf is ongeveer gelijk onder jongeren en ouderen (26% versus 25%), alsmede onder mannen en vrouwen (beiden 26%).
Ongeveer de helft van de Nederlanders (49%) vindt dat Saddam Hoessein een levenslange gevangenisstraf zou moeten krijgen. Met name ouderen vinden een levenslange gevangenisstraf de meest gepaste straf voor de Irakese dictator (ouderen: 53%, jongeren: 46%).

Wat het proces tegen Saddam Hoessein aangaat denkt een op de vijf Nederlanders (21%) dat het proces oneerlijk zal verlopen. Drie op de vijf (61%) verwachten een eerlijk proces en een op de vijf heeft hierover geen mening (18%).
Vooral jongeren zetten vraagtekens bij een eerlijk verloop. Van hen denkt een kwart (26%) dat Saddam Hoessein geen eerlijk proces zal krijgen.

Volgens drie op de tien Nederlanders (30%) is de wereld na de vangst van Saddam Hoessein onveiliger geworden. Slechts een kwart (26%) meent dat de wereld nu veiliger is.
Het verschil tussen ouderen en jongeren is hier opvallend: zeventien procent van de ouderen denkt dat de wereld na de gevangenneming van de Irakese dictator veiliger is geworden versus 39 procent van de jongeren.

Gevraagd naar de rechtvaardigheid van de militaire inval van de Amerikanen en haar bondgenoten in Irak, noemt 47 procent de actie rechtmatig en een op de drie (35%) noemt de actie onrechtmatig.

C0521 | Methode: telefonisch onderzoek (TNS NIPO Callcenter) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 15 t/m 19 december 2003. Hierbij zijn 455 Nederlanders ondervraagd (n=455).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79) of met Roe Kerssies (tel: 020 522 54 93).