Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Ontwikkelingsgerichte
landschapsstrategie (OLS)

Wat is OLS?

OLS staat voor ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie. De centrale boodschap van de OLS is dat ingrepen in het landschap zó worden uitgevoerd dat het landschap erdoor verbetert. Of tenminste niet achteruit gaat. Ontwikkelen met kwaliteit heet dat. Als ingrepen goed worden ingepast verbetert niet alleen de kwaliteit van het landschap. Het levert ook méér op. Een aantrekkelijke woonomgeving, goed ingepaste bedrijventerreinen en een (ont)spannende omgeving om te recreëren bijvoorbeeld. Met de OLS zijn ontwikkelingen in het buitengebied goed mogelijk. Onder de knop Algemene informatie in de menubalk staat nog veel meer uitgelegd over de OLS en over het beleid er achter.

Voor wie is de website OLS?

Deze website is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met ingrepen in de ruimte. Van landschapsarchitect tot projectontwikkelaar, van planoloog tot burger, van gemeente tot rijk. Voor toepassing van de OLS hoeft u geen landschapsdeskundige te zijn. De bedoeling is nu juist dat ook die verkeersdeskundige of die bouwkundige het landschap betrekt in zijn werk.

Dit is de eerste versie van de website OLS. Nog niet alle informatie is geplaatst. In de loop van 2004 wordt de website uitgebreid met informatie voor gemeente, provincie, rijk en projectontwikkeling.

OLS op de werkvloer: concrete handreikingen

Aandacht voor landschap, hoe moet dat dan? Deze website is gemaakt om u daarbij te helpen. Er staan concrete handreikingen op voor toepassing van de OLS in de praktijk. Zeg maar een virtueel handboek. In de leeswijzer leggen we u uit wat u hier allemaal kunt vinden.