Gemeente Ede

Nummer 297 / Ede, 22 december 2003

Drs. A. Welgraven Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Drs. A. Welgraven uit Lunteren, directeur van het Bouwfonds Fondsenbeheer B.V., is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester R.C. Robbertsen zal hem de versierselen opspelden die bij deze koninklijke onderscheiding behoren.

De heer Welgraven (58) ontvangt de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten als gangmaker achter het beheer door Bouwfonds van fondsen met een maatschappelijke doelstelling, en voor zijn inzet voor het Nationaal Restauratiefonds. De uitreiking vindt plaats tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van Bouwfonds Fondsenbeheer in Hoevelaken.

De heer Welgraven, geboren in Lunteren, behaalde na een deeltijdstudie in 1975 zijn doctoraal examen economie. Via een automatiseringsbedrijf kwam hij bij het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten in Hoevelaken terecht om een geautomatiseerd hypotheeksysteem te ontwerpen. In 1977 kwam hij in vaste dienst bij het Bouwfonds als hoofd Rekencentrum. Spoedig werd hij hoofd van de administratieve organisatie, plaatsvervangend controller en de drijfveer van de oprichting van Bouwfonds Informatica.

Nationaal Restauratie Fonds
Daartoe uitgeleend door het Bouwfonds, werd de heer Welgraven in 1985 directeur van de toen opgerichte Stichting Nationaal Restauratie Fonds (NRF). De stichting moest een flinke impuls geven aan de in het slop geraakte monumentenzorg in Nederland en aan het behoud van het erfgoed voor het nageslacht. Het fonds bevordert het behoud van monumenten door het verlenen van financieringsfaciliteiten.

NRF-directeur Welgraven speelde een prominente rol bij de ontwikkeling van financieringsoplossingen zoals de Revolving Fund methode die na zijn volhardende inzet uiteindelijk door de gevestigde partijen en de politiek werden geaccepteerd. NRF groeide uit tot een belangrijke organisatie in de monumentenzorg, die als een laagdrempelige financier optreedt voor particuliere en publiekrechtelijke eigenaren van historische waardevolle panden. Het fonds verzorgt oplossingen voor de financiering van restauraties en onderhoud.

Actiepunten van de heer Welgraven voor het NRF zijn o.m. het efficiënter gebruiken van schaarse overheidsmiddelen in de monumentenzorg en meer politieke aandacht voor de monumentenzorg. Het resultaat was een forse verhoging van de rijksmiddelen waardoor de achterstand in het restaureren van monumenten de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald. Zoals bijv. het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Bouwfonds Fondsenbeheer
De heer Welgraven was ook de motor achter het gaan beheren door Bouwfonds van fondsen met een maatschappelijke doelstelling. Hij was van mening dat het beheren van dergelijke fondsen ondernemen is met een maatschappelijke taak. Door zijn vastgoed- en marktkennis kon hij de activiteiten op professionele en innovatieve wijze leiden en overheden er actief bij betrekken. Dit leidde in 1993 tot de oprichting van Bouwfonds Fondsenbeheer, als onderdeel van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Directeur: drs. A. Welgraven. Deze organisatie, met inmiddels 50 personeelsleden, wil het op bedrijfsmatige wijze beheren van fondsen die zich inzetten voor de financiering en realisatie van maatschappelijke doelen op het terrein van de ruimtelijke inrichting, stedelijke vernieuwing, monumentenzorg en natuurontwikkeling. Voorbeelden van fondsen die beheerd en ondersteund worden en waarvan de heer Welgraven de grondlegger is geweest, zijn naast het NRF het Nationaal Groenfonds, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten en de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed. Deze fondsen hebben elk een eigen bestuur en een eigen directeur.

Het Nationaal Groenfonds financiert projecten voor natuur, bos en landschap en geeft financieel advies over natuurprojecten. Daarmee draagt het Groenfonds bij aan natuurontwikkeling en natuurbehoud in Nederland.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten beheert de investeringsfondsen van gemeenten op het terrein van wonen, stedelijke vernieuwing en de gebouwde omgeving. Uit deze fondsen verstrekt het Stimuleringsfonds namens de gemeenten laagrentende leningen aan particulieren en professionele initiatiefnemers van projecten die bijdragen aan een hoger woon- en leefklimaat.

De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed, kortweg BOEI, richt zich op een duurzame, cultuurhistorisch en economisch verantwoorde herbestemming van gebouwen met een industrieel verleden. BOEI bundelt daarbij deskundigheid en financiële slagkracht.

Volgens ingewijden in de wereld van restauratie, groenontwikkeling, volkshuisvesting en industrieel erfgoed zijn, vooral dankzij de persoonlijke inzet van de heer Welgraven, resultaten bereikt die van grote maatschappelijke betekenis zijn.

Activiteiten in Lunteren
Naast zijn hoofdfunctie is drs. Welgraven ook actief als voorzitter van de commissie van beheer van de Gereformeerde Kerk in Lunteren. Eerder was hij 4 jaar voorzitter van de zendingscommissie en scriba. Van 1983 tot 2003 was hij bestuurslid van de Vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbos. Dit jaar is hij lid geworden van het bestuur van de Stichting Het Luntersch Buurtbos, dat een omvangrijk en voor iedereen toegankelijk bosterrein beheert. Verder is hij sinds 2001 lid van de Raad van Commissarissen van Stads-herstel Amersfoort en jurylid voor de monumentenprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.