Gemeente Hoogeveen


---

23 december 2003

Plan Glascentrum van tafel

Het plan voor een Glasexpertisecentrum in Hoogeveen is alsnog gesneuveld. De voorbereiding was in een vergevorderd stadium, maar het plan blijkt uiteindelijk financieel niet haalbaar. "We moeten met spijt in het hart de voorbereidingen staken," is de reactie van burgemeester Urlings namens de betrokken partijen. Dit zijn het bestuur van het Glasmuseum, De Spiraal BV (van glaskunstenaar Cees van Olst), DBF Bedrijfsontwikkeling en de gemeente.

In oktober 2002 tekenden de partijen een intentieovereenkomst. Het plan dat sindsdien is uitgewerkt voldoet aan deze overeenkomst. Wel bleek een ruimtelijke aanpassing noodzakelijk halverwege 2003.

"De inzet en creativiteit van alle partijen waren groot, maar helaas zijn we door omstandigheden ingehaald," aldus Urlings. "De bezoekersaantallen van het museum zijn in de loop van het project sterk gedaald. Het prachtige weer in de vakanties heeft geen bezoek naar het museum gelokt. Het museumbestuur vindt het nu onverantwoord zijn aandeel in het risico voor dit ambitieuze project te dragen. En de andere partijen zien geen mogelijkheden extra garanties af te geven."

Het Glasexpertisecentrum had een bedrijfsverzamelgebouw moeten worden rond het thema glas. In het centrum zou plaats zijn voor het huidige Glasmuseum, maar ook voor ambachtelijke glasbedrijven. Het bestuur van het Glasmuseum gaat zich beraden hoe verder te gaan.

© Copyright Gemeente Hoogeveen