Provincie Overijssel

GS keuren pachtovereenkomst Kampens raadslid goed

De provincie Overijssel verleent toestemming aan het gemeenteraadslid J.W. Schutte (Christen Unie) om een nieuwe pachtovereenkomst aan te gaan. Gedeputeerde Staten van de provincie hebben een uitgebreid onderzoek ingesteld om na te gaan of er geen sprake is van belangenverstrengeling of bevoordeling. Na dossierstudie en gesprekken met alle betrokkenen, vinden GS dat er zorgvuldig is gehandeld en er geen redenen zijn om het raadslid Schutte te verbieden de pachtovereenkomst aan te gaan.

Het raadslid wil een kavel grond pachten in het gebied Kampereiland. Daarvoor moet hij een vergoeding betalen aan de huidige pachter. Dat is agrariër Schilder die op zijn beurt de pacht overneemt van een andere agrariër die gaat emigreren naar Canada. De door Schutte te pachten grond is ook aan de naaste buren aangeboden, maar die hebben geen belangstelling of willen daar niet voor betalen, zoals buurman Netjes.

Zorgvuldig

Gedeputeerde Job Klaasen heeft de afgelopen tijd alle relevante documenten bestudeerd en heeft de betrokken personen gehoord , onder wie wethouder Breman van Kampen, bezwaarmaker Netjes en raadslid Schutte. Op basis van alle bevindingen vinden GS dat er zorgvuldig is gehandeld.

De vrijgekomen pachtgrond is in beginsel voor elke belangstellende beschikbaar. Het raadslid pachtte al grond in Kampereiland voordat hij raadslid werd en hij maakt op een zorgvuldige wijze gebruik van de mogelijkheid om nu dichter bij hem in de buurt liggende vrijkomende pachtgrond te verwerven. De daarvoor te betalen vergoeding is normaal. Op geen enkele wijze is gebleken dat er sprake is van belangenverstrengeling of bevoordeling en er is zorgvuldig gehandeld, ook omdat er door de gemeente een rentmeesterskantoor is ingeschakeld. Het bewuste raadslid was in het geheel niet bij de beraadslagingen van de raad of haar commissies aanwezig en er is niet gebleken dat hij geprobeerd heeft die te beïnvloeden.

Hectares

Ook is van belang dat de gemeente Kampen vasthoudt aan haar beleid dat iemand niet meer dan 43 hectare pachtgrond mag hebben. Het raadslid heeft inmiddels een overeenkomst dat hij elders op het Kampereiland 13 hectare pachtgrond afstaat en hij mag van de gemeente voor één jaar, op eigen risico, 5 hectare pachtgrond extra houden in afwachting van een advies dat de gemeente heeft gevraagd aan een onafhankelijke commissie die adviseert of de ondergrens van 43 hectare wel in stand moet blijven. Dat het raadslid op dit punt niet wordt bevoordeeld, blijkt onder andere uit het feit dat de gemeente aan anderen wel zonder voorwaarden meer dan 43 hectare pachtgrond toestaat.

Een van de betrokkenen, de heer Netjes, is niet bereid te betalen voor het overdragen van pacht, wendde zich eind oktober 2003 tot Gedeputeerde Staten om bezwaar te maken tegen de transactie van de gemeente en het raadslid.

In art. 15 van de gemeentewet staat dat een raadslid geen huur- of pachtovereenkomst met de gemeente mag aangaan en dat Gedeputeerde Staten daar ontheffing voor kunnen verlenen. GS verlenen dus na een uitgebreid onderzoek die ontheffing.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel