Stichting Natuur en Milieu

Amsterdam/Utrecht, 22 december 2003

Gezamenlijk persbericht van
Milieudefensie, goede waar & co en stichting natuur en milieu Supermarkten verkopen sla met illegaal gif

Bijna veertig procent van de kroppen sla in supermarkten bevatten illegale bestrijdingsmiddelen. Het gaat onder meer om zogeheten neurotoxische stoffen. Deze kunnen schade aan het zenuwstelsel veroorzaken. Vooral jonge kinderen lopen hierbij risico. Onafhankelijke testen tonen aan dat een deel van de Nederlandse tuinbouw illegale bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit blijkt uit metingen die Milieudefensie, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Stichting Natuur en Milieu hebben laten verrichten. De meetresultaten staan op: www.weetwatjeeet.nl

In alle onderzochte supermarkten is sla aangetroffen die schadelijke bestrijdingsmiddelen bevat. In 37 procent van de onderzochte slakroppen werden ook stoffen aangetroffen die in Nederland verboden zijn. Bovendien werd bij 16 procent van de onderzochte sla de norm van de Warenwet overschreden. Deze sla - afkomstig uit vier winkels van Dirk van den Broek en een winkel van Super de Boer - had niet verkocht en geconsumeerd mogen worden. Alleen Albert Heijn verkocht sla die aan alle normen voldeed.

Het eten van kropsla uit Nederland vormt een risico voor de gezondheid van jonge kinderen, vanwege hun geringe omvang. Eet een kind van zes jaar bijvoorbeeld 200 gram van de meest vervuilde sla van Dirk van den Broek, dan overschrijdt het bijna de kritische grens voor acute giftigheid van de stof oxydemeton-methyl. Aangezien een kind ook resten bestrijdingsmiddelen uit andere alledaagse voedingsmiddelen binnenkrijgt, is die grens voor zenuwschade relatief snel bereikt. Acute gevolgen, die snel weer overgaan, kunnen misselijkheid of duizeligheid zijn. Wie via vervuilde sla en andere producten langdurig blootgesteld wordt aan neurotoxische stoffen kan op de lange termijn te maken krijgen met schade aan het zenuwstelsel. Dat kan motorische, leer- en gedragsproblemen veroorzaken.

Het onderzoek naar Nederlandse kropsla vormt na druiven en nectarines het derde product in korte tijd waarbij te veel of verboden bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. Na de eerdere alarmerende testuitslagen bracht de Keuringsdienst van Waren sussende berichten naar buiten, dat de volksgezondheid niet direct in gevaar was. De milieu- en consumentenorganisaties vinden dat de dienst faalt in haar taak de wet te handhaven. Ze moet juist werken aan haar taak om de kwaliteit van voedingsmiddelen te bewaken en normen voor resten bestrijdingsmiddelen te handhaven. De minister moet de dienst daarom opdragen om meer te controleren, hogere boetes op te leggen en testresultaten met naam en toenaam openbaar te maken. Nu moeten Nederlandse consumenten van de overheid als het ware nog geblinddoekt door de supermarkt lopen. Door openbaarheid kan de consument kiezen voor gezonde producten en zo zijn rol op de markt vervullen. In andere landen zijn de gegevens van keuringsdiensten ook openbaar.

De organisaties achter www.weetwatjeeet.nl roepen consumenten op om mee te doen aan een procedure op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Doel is om de meetgegevens van de Keuringsdienst alsnog openbaar te maken. Openbaarheid en hogere boetes zullen ook andere supermarkten stimuleren in het vervolg schone en gezonde groente en fruit in te kopen. Dat prikkelt de achterblijvers in de landbouw weer zich aan de regels te houden en verboden bestrijdingsmiddelen te laten staan. Consumenten die zeker willen weten dat ze schone producten kopen, kunnen het beste voor biologisch geteelde sla kiezen. Die sla is te herkennen aan het EKO-keurmerk.