Gemeente Hoogeveen

29 december 2003

* Kwijtschelding belastingen indienen vanaf 1 maart *
* Commissie voor bezwaarschriften *

* Oud papier *

* Fietsverkoop *

* Museum de 5000 Morgen gesloten op nieuwjaarsdag *
* Openingstijden gemeente rond de feestdagen *
* Studiezaal dicht *

* Openingstijden wijkkantoren *

* Gemeente Hoogeveen bestrijdt wilgenhoutrups met heet water *
* Bewoners Krakeel hangen wensen in de kerstboom *
* Onderzoek naar ervaringen Drenten met licht en donker buitenshuis
*

* Besluiten gemeenteraad vergadering 18 december *
* Prijsvraag: Wie bedenkt de leukste naam voor verkeersbrug Erflanden *

* Snoeiwerk aan Zuideropgaande *

* Carbidbusschieten tijdens jaarwisseling *
+ Voorbereidingsbesluit *

+ Ingekomen bouw- en sloopaanvragen *
+ Bouwvergunningen *
Kwijtschelding belastingen indienen vanaf 1 maart In de maanden januari en februari 2004 verstuurt de gemeente de aanslagen rioolrecht, afvalstoffenheffing en onroerende-zaakbelasting 2004. Als u door financiële omstandigheden niet in staat bent om de gemeentelijke belastingen te betalen, kunt u de gemeente om kwijtschelding vragen. Een aanvraagformulier voor kwijtschelding is vanaf 1 maart 2004 verkrijgbaar bij de voorlichtingcentra van de gemeentelijke gebouwen locatie Raadhuisplein 1, Raadhuisplein 24 en de Vos van Steenwijklaan 75.
U kunt dit formulier vanaf 1 maart 2004 bij het voorlichtingcentrum van het gemeentehuis inleveren. De aanvraag voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen geldt ook voor aanvraag kwijtschelding verontreinigingsheffing en ingezetenenomslag van het waterschap Reest & Wieden (indien men ingezetene is van dit waterschap).
Minimumloon
Bij de beoordeling van een aanvraag houdt de gemeente rekening met het inkomen per maand (inclusief vakantiegeld), de maandelijkse vaste lasten en het vermogen (bijvoorbeeld eigen woning, spaargeld). In het algemeen kunt u kwijtschelding krijgen als uw netto-besteedbaar inkomen rond het minimumloon ligt. Als u een eigen woning of spaargeld heeft, is kwijtschelding meestal niet mogelijk.
Mocht u niet in aanmerking komen voor kwijtschelding, dan heeft u de mogelijkheid de onroerende-zaakbelasting in acht termijnen via automatische incasso te betalen. Hiervoor kunt u een machtigingskaart aanvragen bij de afdeling Financiën. Informatie
Een verzoek om algehele kwijtschelding moet voor 31 mei 2004 binnen zijn. Hiervoor kunt u vanaf 1 maart bij het voorlichtingscentrum van de gemeente een formulier afhalen. Voor meer informatie kunt u op maandag, dinsdag en donderdag contact opnemen met de afdeling Financiën, telefoon 291287. Commissie voor bezwaarschriften
De bezwaarschriftencommissie houdt openbare hoorzittingen op woensdag 7 januari in Commisiekamer 2 van het raadhuis in Hoogeveen.


* 13.40 uur: bezwaarschrift van de heer R.Y.Y. Boorachi tegen een beschikking, inhoudende een beslissing op een aanvraag voor een bijzondere bijdrage in de huurlasten op grond van de Vangnetregeling Huursubsidie.

* 16.20 uur: bezwaarschrift van D. Scholing tegen verlening van een bouwvergunning aan Buigcentrale Steenbergen B.V. voor het bouwen van een bedrijfshal op het perceel Dr. Anton Philipsstraat 15 te Hoogeveen.
Oud papier
Zaterdag 3 januari
Basisschool De Regenboog te Noordscheschut. Het papier wordt tussen 9.00 en 12.00 uur opgehaald.
Juliana van Stolbergschool. Het papier wordt opgehaald van 18.30 uur tot en met 21.30 uur.
Woensdag 7 januari t/m vrijdag 9 januari
Prof. Titus Brandsmaschool. De container staat van woensdag 8.00 uur tot vrijdag 12.00 achter de school op het Blankensplein. Fietsverkoop

Op zaterdag 10 januari is er een fietsverkoop in het politiebureau aan het Haagje in Hoogeveen. Van 10.00 uur tot 10.30 uur kunt u de fietsen bekijken. De verkoop begint om 10.30 uur en duurt tot 12.00 uur. U kunt het politiebureau binnen via de ingang aan het Kaaplaantje.

Museum de 5000 Morgen gesloten op nieuwjaarsdag

Museum De 5000 Morgen is op nieuwjaarsdag gesloten voor het publiek. Geen markt op nieuwjaarsdag
Openingstijden gemeente rond de feestdagen
Alle afdelingen van de gemeente zijn woensdag 31 december vanaf 12.15 uur gesloten voor het publiek. Burgerzaken en het Voorlichtingscentrum zijn die woensdagavond ook niet open. De Milieustraat op de gemeentewerf aan De Vos van Steenwijklaan sluit woensdag 31 december om 12.00 uur. Andere wijzigingen in de openingstijden zijn als volgt:
* Vrijdag 2 januari zijn alle afdelingen van de gemeente gesloten, met uitzondering van de Milieustraat. Die is vrijdag geopend van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 12.30 uur tot 16.30 uur. Zaterdag 3 januari zijn de openingstijden van de Milieustraat normaal van 13.00 uur tot 16.30 uur.

* Maandag 5 januari zijn alle publieksafdelingen van de gemeente vanaf 10.00 uur weer open voor het publiek. De Milieustraat is dinsdag 6 januari weer open.

Studiezaal dicht

De studiezaal van het oud archief is gesloten tot en met vrijdag 2 januari. Vanaf maandag 5 januari bent u weer van harte welkom. Openingstijden wijkkantoren

Alle wijkkantoren van buurtbeheer zijn gesloten tot en met vrijdag 2 januari. Vanaf maandag 5 januari is Buurtbeheer weer geheel voor u bereikbaar.
Strooizout
Voor strooizout kunt u bellen met het centrale telefoonnummer 291911 van de gemeente. De telefoniste verwijst u door naar het wijkkantoor waar u strooizout kunt halen. Het centrale telefoonnummer is op woensdag 24 en 31 december na 12.00 uur niet meer bereikbaar. Vrijdag 2 januari is het centrale telefoonnummer ook niet te bereiken. Het gemeentehuis is dan de gehele dag gesloten.
Deksels brandkranen vrijhouden van sneeuw
De winter is aangebroken en daardoor is er kans op sneeuw. De brandweer van Hoogeveen vraagt inwoners van Hoogeveen brandkranen vrij te houden van sneeuw. Als er brand uitbreekt moet de brandweer bij deze kranen kunnen. U herkent de brandkranen aan de gele deksels..

Gemeente Hoogeveen bestrijdt wilgenhoutrups met heet water

Wilgenhoutrupsen zitten in een aantal belangrijke boomsoorten en vreten deze bomen vol gangen. Door het vreten van deze gangen wordt de boom instabiel en kan deze omvallen. De rupsen zijn lastig te bestrijden, maar sinds kort is er een oplossing voor dit probleem.

De rupsen kunnen niet tegen heet water. Dit is bij toeval ontdekt door de gemeente Achtkarspelen in Friesland die erg veel last had van de rupsen. Daar hebben ze een proef gedaan en onder hoge druk heet water van ongeveer 100 graden in de vreetgangen van de rupsen gespoten. Door het contact met het hete water verstijven de rupsen en sterven ze direct.

De gemeente Hoogeveen heeft deze manier van bestrijding in december met succes toegepast. De rupsen zijn verdwenen. In het voorjaar van 2004 worden de behandelde bomen weer gecontroleerd op de rupsen. Het is eenvoudig te zien of de wilgenhoutrups weer actief is, omdat er dan houtboorsel onder de vreetgangen ligt.

Levenscyclus wilgenhoutrups

De motvlinder cossus cossus zet haar eieren in juni en juli af in groepjes van vijftien tot vijftig. De vlinders doen dit meestal in schorsspleten of wonden onderaan de stam. Na ongeveer veertien dagen komen er rupsjes uit die zich een weg vreten in beschadigde bast. De kaken van de jonge rupsen zijn niet sterk genoeg om de onbeschadigde bast binnen te dringen. De rest van het jaar leven de rupsen bij elkaar in de bast. In het voorjaar daarop graven de rupsen elk hun eigen gangen in de boom. Deze vraatgangen gaan omhoog, omlaag en opzij. Aantastingen komen tot enkele meters hoogte voor.

Na twee tot drie jaar zijn de rupsen volgroeid. Ze zijn dan 8 à 10 cm lang en 1 cm dik. Het vreten van gangen gaat dan gewoon verder. Grote rupsen kunnen wel door de bast heen vreten, omdat zij sterkere kaken hebben. Bij overbevolking in de boom kunnen bijna volgroeide rupsen een nieuwe gastboom opzoeken en binnendringen.
In verband met de feestdagen deze week geen B&W besluiten in het Torentje. U kunt de lijst met alle besluiten wel vinden op website www.hoogeveen.nl/benw.
Bewoners Krakeel hangen wensen in de kerstboom

De bewoners van de Hoogeveense wijk Krakeel hebben afgelopen week een kerstkaart ontvangen van de WOP-organisatie Krakeel. In het WOP werken de gemeente, woningcorporatie Woonconcept, de Stichting Welzijnswerk en het Wijkplatform samen aan de herstructurering van de wijk.

Via de kerstkaart kunnen bewoners hun beste wensen voor het nieuwe Krakeel of iemand anders overbrengen. Ze kunnen hun wens op de kaart schrijven en in de kerstboom hangen die voor bloemisterij Orion in het winkelcentrum De Grote Beer staat.

De actie loopt tot 31 december. De origineelste inzending wordt beloond met een heerlijke verrassing.
Onderzoek naar ervaringen Drenten met licht en donker buitenshuis

In deze donkere dagen rond kerst is goed te zien dat mensen houden van mooie feestelijke verlichting. Ook waarderen velen goede straatverlichting. 'Echte duisternis' is een kwaliteit die vooral natuurliefhebbers koesteren. Net als stilte staat duisternis voor rust en natuur.

Lichtbronnen

Uit satellietwaarnemingen blijkt dat er in ons land steeds meer lichtbronnen bij komen. In de laatste 10 jaar is het gebied waar het echt donker is in Nederland gehalveerd. Ook in Drenthe wordt het 's nachts steeds lichter. Over de gevolgen hiervan en hoe inwoners dit ervaren is weinig bekend. Daarom doet de Milieufederatie Drenthe onderzoek. Inwoners van de gemeente Hoogeveen kunnen hieraan meedoen. In verschillende dagbladen is een enquête gepubliceerd waarin u kunt aangeven hòe u licht en donker buitenshuis ervaart.. Deze gegevens worden gebruikt om bestuurders te adviseren hoe ze op actuele ontwikkelingen in kunnen spelen. Bij voorkeur vòòrdat het een probleem wordt en dure maatregelen moeten worden genomen.

U kunt de enquête ook invullen op internet via de website www.mfdrenthe.nl. Deelnemers aan de enquête kunnen leuke prijzen winnen, zoals een weekend in het kleinste huisje van Drenthe, in Stuifzand.

Helderheid sterrenhemel

Ook kunt u meedoen aan het meten van de helderheid van de sterrenhemel. In het buitengebied, waar weinig kunstlicht is, zijn meer sterren te zien dan in de stad. De universiteit van Wenen (Oostenrijk) brengt wereldwijd in kaart hoe licht de hemel is.Via de website www.mfdrenthe.nl kunt u toegang krijgen tot de Oostenrijkse sterrensite. Hierop staan zeven voorbeelden van de manier waarop u het sterrenbeeld de Grote Beer kunt waarnemen. U geeft aan welk beeld het beste past bij wat u buiten ziet. Daarna wordt er direct een stip op de kaart van Nederland toegevoegd. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de sterrenhemel van Hoogeveen op de kaart gezet wordt. Een leuke activiteit om in de kerstvakantie te doen met uw kinderen of vrienden!

Voor meer informatie over deze activiteiten kunt u terecht bij Milieufederatie Drenthe, telefoon 0592-311150
Besluiten gemeenteraad vergadering 18 december

De gemeenteraad van Hoogeveen hield 18 december zijn maandelijkse vergadering. Hieronder treft u een selectie uit de besluiten.
* Er waren mondelinge vragen van de raadsleden Van de Belt, Metselaar, A. Beijering en Kok. Van de Belt en Metselaar vroegen of de verkeersremmende maatregelen op de Riegshoogtendijk wel deugden en of er voldoende overleg was geweest met betrokkenen. Wethouder Stoefzand benadrukte dat nog niet alle voorgenomen maatregelen waren uitgevoerd en vond dat er voldoende overleg is geweest. De aard van de getroffen maatregelen was volgens hem een compromis tussen de verschillende belangen die er spelen. Omdat het vragenuurtje niet is bedoeld voor discussie komt de commissie Omgeving waarschijnlijk in januari op deze zaak terug.
* Van de Belt informeerde verder naar de extra uitkering voor de langdurige minima. Wethouder Van der Zwaag ging er vanuit dat alles volgens de regels was verlopen, maar beloofde op enkele specifieke vragen nader schriftelijk antwoord te geven.
* Beijering vroeg of het college al is begonnen met het nieuwe rijksbeleid inzake de permanente bewoning van recreatiewoningen. Wethouder Stoefzand gaf aan dat er op dit moment een inventarisatie loopt van die recreatiewoningen die per eind oktober permanent werden bewoond. Het college wacht voor het overige de landelijke ontwikkelingen af.

* Kok vroeg of het college zijn zorg deelt over het in omloop zijn van zwaar vuurwerk, met name lawinepijlen. De burgemeester deelt die zorg en wilde daar ook in de publiciteit graag nog eens uiting aan geven.

* De raad stelde een voorbereidingsbesluit voor het terrein tussen het Prins Mauritsplein en de Industrieweg zonder discussie ongewijzigd vast. Ook een bestemmingsplan Wolfsbos, deelplan Leeuweriklaan en het Integraal Huisvestingplan 2004 voor het primair onderwijs werden zonder verdere discussie ongewijzigd vastgesteld.

* Bij de intrekking van enkele verordeningen die zouden vervallen vanwege de inwerkingtreding van de Wet werk en bijstand diende raadslid Poutsma van de ChristenUnie een motie in. Daarin verzocht de raad het college het niveau van het minimabeleid volgend jaar te waarborgen. De raad nam deze motie unaniem aan.
* Het wijzigen van de Legesverordening is in verband met het heffen van leges voor het voeren van planologische procedures op verzoek van het college om technische redenen van de agenda gehaald.
* Tenslotte besloot de raad een tijdelijke onderzoekscommissie te vragen om te kijken naar de kritiek van een accountant in Wijk bij Duurstede op de jaarrekening 2002. Dit is ook gedaan in 2002 toen er kritiek was op de jaarrekening 2001.

Overzicht besluiten

Voor een compleet overzicht van de raadsbesluiten kunt u terecht op de gemeentelijke website www.hoogeveen.nl. Klik op Politiek en Bestuur en kijk in het raadsinformatiesysteem bij de raadsvergadering van 18 december 2003. Prijsvraag: Wie bedenkt de leukste naam voor verkeersbrug Erflanden

In het voorjaar van 2004 begint de bouw van de verkeersbrug in Erflanden. Deze brug is de verbinding tussen Erflanden en Schutlanden. De gemeente wil deze brug graag een toepasselijke naam geven. Daarom vraag de gemeente hulp van de inwoners van Hoogeveen.

Bedenk de leukste en origineelste naam voor de verkeersbrug en win twee kaartjes voor een voorstelling naar keuze in Theater de Tamboer. De naam voor de nieuwe verkeersbrug kunt u invullen op de onderstaande antwoordbon. De antwoordbon kunt u tot zaterdag 10 januari 2004 insturen naar het volgende adres:

Gemeente Hoogeveen
t.a.v. Alies van der Woude
Antwoordnummer 8
7900 WB Hoogeveen.
Antwoordbon

Naam voor de nieuwe verkeersbrug:

Naam :

Adres :..

Woonplaats

Telefoonnummer:
Snoeiwerk aan Zuideropgaande

De gemeente laat vanaf 6 januari de bomen langs het Zuideropgaande snoeien, tot de Carstensdijk. De uitvoerder, de firma Donker, zal een weghelft nodig hebben. Er kan dus enige verkeersoverlast zijn. De werkzaamheden zullen twee tot drie weken duren, afhankelijk van het weer. Het gaat om jaarlijks onderhoud. Dood hout wordt gesnoeid en waar nodig ook laaghangende takken. De reinigingsdienst heeft het vuilnisophaalschema rond de feestdagen gewijzigd. Het ophaalschema van de Restgoedwagen sluit daar op aan. Zoek de dag op waarop normaal uw huisvuil zou worden opgehaald of de Restgoedwagen zou langskomen. Tussen haakjes vindt u de nieuwe ophaaldag. U wordt verzocht u container voor 7.45 uur aan de straat te zetten. Vanaf vandaag tot en met 9 januari kunt u uw kerstboom op de dag van de huisvuilinzameling aan de weg zetten. Telefonisch aanmelden kan ook. Belt u dan 291653.
Carbidbusschieten tijdens jaarwisseling

Het schieten met carbid is op Oudjaarsdag ( woensdag 31 december) vanaf 10.00 uur tot Nieuwjaarsmorgen (donderdag 1 januari) 02.00 uur toegestaan. De volgende voorwaarden zijn hierop van toepassing:
* Het is verboden te schieten binnen 100 meter van woningen en bedrijven, tenzij de rechthebbende daar geen bezwaar tegen heeft;
* Er mag geen gevaar voor omwonenden en passanten zijn;
* De maximale inhoud van het vat of de bus waarmee geschoten wordt mag niet groter zijn dan 30 liter (melkbus).

Bij overtreding van deze regels kan de politie optreden, onder meer door inbeslagneming.
MededelingenVoorbereidingsbesluit

De gemeenteraad heeft bij zijn besluit van 18 december 2003 verklaard dat een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het gebied dat wordt omsloten door de Industrieweg, het Prins Mauritsplein en de grens met het glasmuseum en de brandweerkazerne (terrein Mauritshal/-hof). Het besluit is genomen om ongewenste ontwikkelingen tegen te kunnen gaan en een sturingsmiddel te hebben bij herontwikkeling van dit gebied.

Het raadsbesluit treedt in werking met ingang van maandag 5 januari 2004. Met ingang van die dag ligt het besluit met de tekening waarop het betrokken gebied is aangegeven voor iedereen ter inzage bij de centrale balie Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24, Hoogeveen.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende die van mening is door dit besluit rechtstreeks in zijn/haar belang te worden getroffen binnen zes weken na de dag van bekendmaking gemotiveerd schriftelijk bezwaar maken bij de gemeenteraad van Hoogeveen, postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen. Tevens kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Assen een verzoek tot schorsing worden ingediend ( postbus 30000, 9400 RA Hoogeveen).
Ingekomen bouw- en sloopaanvragen

Lichte bouwaanvragen

* Bos J., plaatsen van een dakkapel op de woning, Kymmellstraat 36
* Koopman A.H., uitbreiden van een woning, Herman Bavinckstraat 21
* Blokzijl J., uitbreiden van twee woningen, De Wanne 35 en De Wanne 33

* Schalie van der S., uitbreiden van een woning, De Pulle 5
* Boertien H., plaatsen van een dubbele carport, Veldrus 7, Hollandscheveld

* Sleen van der H., plaatsen van een dubbele carport, Veldrus 9, Hollandscheveld

* Zanting M.P., uitbreiden van een woning, De Grasmus 23
* Endema S., uitbreiden van een woning/garage, Merwede 7
* AB Bouw, plaatsen van een dakkapel op een woning, Korenstraat 74
* Goor van H.H., plaatsen van een antennemast, Algol 11

Reguliere bouwaanvragen

* V.d. Most Bouw, bouwen van een 2^1-kap woning, Het Hoosvat (kavel 61), Elim

* Domesta Woonstichting, gedeeltelijk vernieuwen en uitbreiden van bestaande woningen, Schoonvelde-Oost (Molenwiek 3)
* Domesta Woonstichting, uitbreiden van twee woningen met een nieuwe erker en optopping, Schoonvelde-Oost (Molenwiek 3)
* Domesta Woonstichting, uitbreiden van vier woningen met een nieuwe erker, Schoonvelde-Oost (Molenwiek 3)

* Pekel A., bouwen van een opslagloods, Middenraai 76, Nieuweroord
* Streek v.d. J.J., uitbreiden van een woning, Dorpsstraat 45, Elim
* Guyen V.Q., aanbrengen van een klepluifel, Hoofdstraat 235a
* Aannemingsbedrijf Roosdom Tijhuis, plaatsen van een carport, Groot Koolwitje 3

* Alwica Holding B.V., uitbreiden van een bedrijfshal, Pascalstraat 16

* Kroezen H., plaatsen van een kap op de garage, De Wanne 14
* Kroeske H.J., plaatsen van een kap op de garage, De Wanne 16
* Kwakernaak L., verbouwen van een opslagruimte tot kantoor en het wijzigen van de voorgevel, Willemskade 1

Sloopaanvraag

* Domesta Woonstichting, slopen van voorgevelpui, achtergevelpui, kopgevelmetstelwerk en dakpannen diverse woningen, Schoonvelde-Oost (Molenwiek 3)

Rectificatie:

In het Torentje van 17 december stond abusievelijk vermeld dat er een aanvraag reguliere bouwvergunning was ingediend door bouwkundig bureau Zuidema voor het uitbreiden van een woning aan de Dokter Broekhoffstraat 1 te Hollandscheveld. Echter, de aanvraag is ingediend door: M. Klunder

Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24

Bouwvergunningen

Lichte bouwvergunningen

* Hilberink E., wijzigen van de voorgevel van een woonhuis, Irisstraat 18

* Marissen R.G., uitbreiden van een bijkeuken, Warreveen 61, Pesse
* Groenink J.P., uitbreiden van een woning, Hendrik Radijsstraat 18
* Scheeres J., plaatsen van een dakkapel op de woning, van Leeuwenhoekstraat 132

Reguliere bouwvergunningen

* Kramer H.F., plaatsen van een overkapping bij de uitloop van een pluimveestal, Kanaal W.Z. 16, Tiendeveen

* Fidom J., plaatsen van een kap op de garage, Rechtuit 28, Hollandscheveld

Sloopvergunningen

* Stichting Woonconcept Hoogeveen, slopen van asbestbevattende eternietdorpels uit doucheruimten van 131 woningen: Draco 1-19, 23-29, 33-53, 57-67, 73-77, 85-95, 22-32, 12,70,72, 82, 83 en 98, Orion 1-11, 29, 31, 35-45, Sterrenlaan 1-39, 43-63, Zenithlaan 86-152

* Gils Bouwservice en Onderhoud B.V., slopen van een asbestbevattende nok op een magazijn/werkplaats, Industrieweg 5
* Aannemersbedrijf Allard Schultink B.V., slopen van een asbestbevattende luifel bij een ingang, Dekkerpassage 6 t/m 138

Tegen de verleende vergunningen kunt u binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen.