Algemene Inspectiedienst (AID)

Keizersnede zonder verdoving
Kerkrade, 23 december 2003

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een onderzoek ingesteld naar het toepassen van een keizersnede bij een rund waarbij geen narcose is toegepast. De aanleiding van dit onderzoek was een melding van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). De RVV had geconstateerd dat op een slachterij in De Hoef een levend rund was aangevoerd waarvan de darmen deels uit een open wond aan de onderzijde van het beest puilden. De vervoerder van het rund overhandigde een "Verklaring van dierenarts voor speciale noodslachtingen" waarop stond dat het dier 's ochtends was verlost van een kalf waarbij de dierenarts aangaf dat er zogenoemde narcose was toegepast. Deze verklaring is echter alleen bedoeld voor het aanvoeren van slachtdieren die op de boerderij in nood gedood zijn.

De vermoedelijke reden voor het niet toepassen van een narcose is dat het rund na de keizersnede niet meer zou kunnen worden afgevoerd naar een noodslachtplaats. Op de toe te passen verdovingsmiddelen rust namelijk een zogenoemde wachttermijn. Hierdoor zou het rund op de noodslachtplaats afgekeurd worden door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees. Diverse getuigen zijn inmiddels gehoord door de AID. De betrokken dierenarts kon nog niet worden gehoord wegens vakantie.

Het rund is na het slachten in onderzoek genomen door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees. Het onderzoek van de AID naar de strafbare feiten zal zowel strafrechtelijk als tuchtrechtelijk worden afgedaan.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.