Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

''MINVROM': Afzagen bomen bij NAVO-basis enige oplossing

Het afzagen van zes hectare van de Schinveldse bossen bij de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen is noodzakelijk vanuit het oogpunt van veiligheid en operationaliteit. Minister Dekker (VROM) gaat zich inzetten om de luchtkwaliteit in het gebied rond de gemeente Onderbanken binnen de voor Nederland geldende wettelijke eisen te houden. Dat geldt ook voor het terugdringen van de geluidshinder die bewoners ervaren. Voor het verlies van zes hectare bos zal in overleg met de regio elders zes hectare worden aangelegd. Dat schrijft minister Dekker mede namens staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister constateert dat de huidige situatie rond de NAVO-basis moet worden opgelost door op zo kort mogelijke termijn een deel van de bomen af te zagen. Het alternatieve voorstel van de gemeente Onderbanken is niet uitvoerbaar, omdat het niet kan worden gerealiseerd binnen de NAVO criteria. Het besluit van minister Dekker volgt na zorgvuldig bestuurlijk overleg op
11 december 2003 samen met staatssecretaris Van der Knaap, met de gemeenten Onderbanken, Brunssum en Geilenkirchen, de NAVO en Gedeputeerde Staten van Limburg.

De minister zal de gemeente Onderbanken verzoeken om vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor het afzagen van de bomen. Het verzoek zal uitgaan na eventuele voorgezette beraadslagingen in de Tweede Kamer of als blijkt dat daar vanaf wordt gezien. Als de gemeente geen vrijstelling wil verlenen, kan minister Dekker niets anders doen dan de zogenoemde nimby-procedure (not in my backyard) voortzetten. Hiermee kan zij de gemeentelijke bevoegdheden in de ruimtelijke ordening overnemen.
Het betreffende deel van de Schinveldse bossen valt onder de gemeente Onderbanken. De gemeente presenteerde een alternatief voorstel aan de minister tijdens haar bezoek op 10 september 2003. De NAVO heeft vastgesteld dat het voorstel niet uitvoerbaar is binnen de eisen, die gelden voor de vliegbasis. Verder draagt het voorstel nauwelijks iets bij aan het terugdringen van de geluidshinder en kost het extra geld.

De staatssecretaris van Defensie wil voor het verlies van de bomen in overleg met de regio elders zes hectare bos aan laten leggen. De minister en de staatssecretaris constateren dat de NAVO in grote mate blijk geeft van betrokkenheid om de geluidsoverlast die de bewoners ervaren te beperken. De NAVO heeft aangegeven het aantal vluchten beperkt te houden om zo de geluidsoverlast te verminderen: hierover wordt de gemeente geïnformeerd. Daarnaast zal de NAVO medio 2004 een beslissing nemen over stillere motoren. De provincie gaat het aantal vliegbewegingen monitoren. Over een jaar zullen partijen opnieuw overleggen over de vliegbewegingen.