Gemeente Den Haag

december 2003
Architectuur Wederopbouw beschermd (23 december)

Om kenmerkende architectuur uit de wederopbouwperiode 1945-1965 te beschermen, hebben burgemeester en wethouders op initiatief van wethouder Monumentenzorg, Bruno Bruins voorgesteld een drietal buurten aan te wijzen als beschermd stadsgezicht. Ook krijgen negentien afzonderlijke gebouwen de status van gemeentelijk monument. Bij de buurten gaat het om de Drevenbuurt in Den Haag Zuid-West , Maria-hoeve en het wederopbouwplan Sportlaan-Zorgvliet van Dudok als uitbreiding van reeds beschermde stadsgezichten Duinoord en Vogelwijk.

De maatregelen vloeien voort uit het Monumenten Inventarisatieproject Wederopbouw 1945 - 1965. Dit project was gericht op het vaststellen van de cultuurhistorische waarden van wijken en panden uit deze periode en het ont-wikkelen van een beschermingsbeleid. Doel hiervan is de "absolute toppers" uit de wederopbouwperiode als cultureel erfgoed voor het nageslacht te bewaren.

In de wederopbouwperiode werden door de gemeente voor hele stadswijken stedenbouwkundige plannen opgesteld. Thema`s als "licht, lucht en groen" voerden hierbij de boventoon en wijkgedachte, rationalisatie en volkshuisvesting waren sleutelbegrippen. Ook deden nieuwe wijzen van verkaveling hun intrede, zoals de strokenbouw en stempelverkaveling.

De negentien afzonderlijke gebouwen uit de wederopbouwperiode, die zijn aan-gewezen, zijn van onomstreden topkwaliteit. Het gaat hierbij onder meer om de Scheveningse Pier van architect H.A.Maaskant , de Pastor van Arskerk aan de Aaltje Noorderwierstraat van Aldo van Eyck en de villa aan de Ruychrocklaan,die is gebouwd op een Duitse bunker uit de tweede wereldoorlog.
De gebouwen zijn op basis van onder meer de volgende criteria geselecteerd : architectonische kwaliteit ; gaafheid en het representeren van de traditionele en modernistisch georiënteerde architectuurstromingen.