FNV

Datum
23 december 2003
Onderwerp
Grote besparingen mogelijk voor ziekenfondsverzekerden via FNV en Independer.nl

FNV en Independer: bespaar honderden euro s op uw ziekenfonds.

De FNV en Independer.nl starten een grote campagne rond het ziekenfonds. Leden kunnen hun huidige verzekering vergelijken met die van andere verzekeraars. Voor gezinnen kan een overstap een besparing tot honderden euro's per jaar opleveren.

Ziekenfondsverzekerden kunnen alleen aan het begin van het jaar overstappen naar een andere verzekeraar. Door ingrepen van het kabinet wordt in 2004 het ziekenfondspakket fors kleiner. Fysiotherapie wordt niet langer vergoed, evenals de tandarts, de pil, zelfzorggeneesmiddelen, IVF en zittend ziekenvervoer. De vergoeding voor psychotherapie wordt beperkt en de eigen bijdrage voor thuiszorg gaat omhoog. De nominale premie gaat hierdoor in veel gevallen omlaag. Aanvullende verzekeringen worden echter tot 2 keer zo duur. Een gezin is in combinatie al gauw 300 euro per jaar meer kwijt. Extra reden om op de prijs van de aanvullende verzekering te letten.

Op de websites van de FNV en samenwerkingspartner Independer.nl worden 240 ziekenfondspakketten van 27 verzekeraars vergeleken. Bezoekers kunnen aangeven welke dekking ze willen, en zien meteen op het scherm welk ziekenfonds het gewenste pakket het voordeligst aanbiedt. Verder staat op de sites aangegeven hoe tevreden verzekerden zijn over hun huidige verzekering. FNV leden kunnen bovendien vanaf 5 januari telefonisch hulp (op werkdagen van 9.30 tot 16 uur 0900-9690) krijgen bij het maken van een eventuele overstap. Niet-leden kunnen via de website van FNV en Independer.nl de vergelijking maken.

Tweederde van de Nederlandse bevolking is verzekerd bij het ziekenfonds. Ook de meeste FNV-leden vallen onder de ziekenfondswet. Maar verschillende aanbieders vergelijken en dan overstappen naar een ander ziekenfonds doet helaas bijna niemand. Het gros denkt namelijk dat ze verplicht verzekerd is bij het fonds in de regio. Onterecht, want de consument kan kiezen bij wie hij of zij verzekerd wil zijn. Nog steeds is circa tachtig procent aangesloten bij hun traditionele - regionale - verzekeraar. Toch kan een overstap flink schelen in de portemonnee. Het verschil kan oplopen tot enkele honderden euro's per jaar.

Vorig jaar hield de FNV voor het eerst een dergelijke campagne. Toen maakten ruim 200.000 mensen gebruik van de mogelijkheid om hun verzekering tegen het licht te houden. De Ziekenfondshulp is te vinden op www.fnv.nl of www.independer.nl . Bezoekers krijgen dan direct een persoonlijk advies op maat.

Meer informatie, FNV Voorlichting: 020 5816 556/ 06 20014647 Independer.nl: 035 6265 502