Gemeente Westerveld

23-12-2003
Begeleiding nieuwkomers

In de gemeente Westerveld is een achterstand ontstaan m.b.t. de taakstelling om vluchtelingen met een permanente verblijfstatus te huisvesten. Oorzaak hiervan is dat er geen adequate opvang en begeleiding voor deze nieuwkomers blijkt te zijn.

Daardoor is er een gebrek aan geschikte woningen (die voldoen aan omgevingsfactoren zoals begeleiding). Woningbouwverenigingen in Westerveld zijn weliswaar bereid om mee te werken, maar kunnen slechts een beperkt aantal woningen per jaar beschikbaar stellen i.v.m. bijvoorbeeld herstructureringsprojecten.

Na overleg met diverse instanties zoekt het college samenwerking met Vluchtelingenwerk Drenthe om via een vrijwilligersnetwerk een vorm van opvang en begeleiding te realiseren. Op deze manier kunnen meer woningen beschikbaar worden gesteld voor statushouders.

Taakstelling
Alle gemeenten in Nederland krijgen jaarlijks een taakstelling ?huisvesting vergunninghouders? opgelegd door het ministerie van Justitie. Vergunninghouders worden ook statushouders en nieuwkomers genoemd. Het zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning die recht hebben om voor bepaalde of onbepaalde tijd in Nederland te verblijven. De taakstelling voor de gemeente Westerveld houdt in dat een gemeente verplicht is om 26 statushouders voor 1 januari 2004 te voorzien van een woning. Op dit moment heeft de gemeente een achterstand opgelopen m.b.t. deze taakstelling.

Begeleiding nieuwkomers
Vluchtelingenwerk Drenthe gaat lokaal vrijwilligers werven en opleiden zodat zij ingezet kunnen worden bij maatschappelijke begeleiding en ondersteuning van nieuwkomers. Ook speelt Vluchtelingenwerk een actieve rol in het vinden van gemotiveerde statushouders om in de gemeente Westerveld te komen wonen. Deze werkwijze zorgt ervoor dat achterstand wordt ingehaald en voorziet nieuwkomers van een adequate, professionele en laagdrempelige opvang en begeleiding.

Collegebesluit
Op 16 december heeft het college besloten om een bedrag van 4.500 euro beschikbaar te stellen voor de startkosten van dit vrijwilligersnetwerk. Ook stelt het college een bedrag van 6.400 euro beschikbaar voor maatschappelijke en juridische begeleiding.