Gemeente Westerveld

23-12-2003
College Westerveld staat achter invulling deel studentenwoningen Vledder

Afgelopen maanden is veel aandacht in de media geweest voor de studentenwoningen in Vledder. Met name nadat bekend werd dat de woningen ook verhuurd zullen gaan worden aan mensen die zorg ontvangen via Stichting De Leite en de Regionale Instelling Beschermde Woonvormen (RIBW). Het gaat om huisvesting van mensen met een verstandelijke handicap en/of een psychische aandoening. Het college van de gemeente Westerveld staat achter deze huisvesting in de voormalige studentenwoningen.

"Westerveld ondersteunt deze huisvesting van harte" Stichting De Leite biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke handicap. Met haar professionele medewerkers begeleidt De Leite veel cliënten in meer dan 60 kleinschalig opgezette woon- en werkaccommodaties, altijd dichtbij huis en middenin de Drentse samenleving
. De invulling van twee blokken van de studentenhuisvesting in Vledder aan het Kreuzeveen is een goede aanvulling op dit aanbod. De gemeente Westerveld ondersteunt deze huisvesting dan ook van harte. Wethouder Ruud Smeenk: "Iedereen die zelfstandig kan wonen, heeft recht op huisvesting. Mensen die via De Leite of RIBW een woning verkrijgen, zijn mensen die zelfstandig kunnen wonen en voor een deel begeleiding krijgen. Het is belangrijk om mensen met een verstandelijke handicap op alle mogelijke manieren deel te laten nemen aan de samenleving. Vledder is een gastvrij dorp dat volop mogelijkheden biedt om dit te verwezenlijken."

Verhuur overige woningen
Het plan is om zes woningen te verhuren aan huurders afkomstig van De Leite en RIBW. Eén van deze woningen wordt ingericht als inloopwoning. De inloopwoning zal gebruikt worden als gezamenlijke ruimte voor de cliënten en voor kantoordoeleinden van RIBW en De Leite. De overige studentenwoningen aan de straten Delmer, Meerstal en Kreuzeveen in Vledder blijven in eerste instantie beschikbaar voor de reguliere verhuur. De overige leegstaande woningen aan Maalacker in Vledder en in Wilhelminaoord zullen niet verhuurd worden totdat er besloten is wat er met deze huizen gaat gebeuren. Woonstichting Actium zal eerst een aanvullend bouwkundig onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden van deze woningen, voordat ze een besluit neemt over de toekomst van de betrokken woningen. Momenteel inventariseert Actium of er belangstelling bestaat voor een woning aan de AC Idehof onder de zittende huurders van de studentenwoningen op diverse locaties. Als de huurders hier geen gebruik van wil maken, kunnen ze de huidige woning gewoon blijven huren.

Informatiebijeenkomst
Om huurders en omwonenden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, organiseert Woonstichting Actium samen met De Leite en RIBW in januari 2004 een informatiebijeenkomst voor huurders en omwonenden