Gemeente Westerveld

23-12-2003
Westerveld geeft vervolg aan woonplan

Het college van Westerveld stelt op dinsdag 9 januari aan de raadscommissie voor om het woonplan van de gemeente te vernieuwen. In de nieuwe versie wordt het woonplan geactualiseerd en zal het aangevuld worden met een woningmarktonderzoek. Verder zal de relatie tussen wonen en voorzieningen duidelijker uitgewerkt worden. Met het nieuwe woonplan kan beleid worden afgestemd op behoeftes op zowel het gebied van wonen, als op het gebied van zorg en welzijn.

Het oorspronkelijke woonplan
In april 2002 heeft de gemeenteraad van Westerveld een woonplan vastgesteld. Een woonplan schetst een beeld van de huidige woningmarkt en geeft in hoofdlijnen de gewenste ontwikkeling weer van het wonen tot 2010. Het woonplan heeft er ook voor gezorgd dat Westerveld extra woningbouwcontingent kon krijgen van de provincie. Het woningbouwcontingent van een gemeente is het aantal woningen wat een gemeente mag bouwen. Op basis van het woonplan kunnen er extra woningen worden gerealiseerd voor specifieke doelgroepen. In het woonplan is tevens een woningbouwprogrammering opgenomen. Hierin staat aangegeven op welke manier de beschikbare woningbouwcontingenten in de periode tot 2010 ingezet gaan worden in verschillende projecten.

Afstemmen op behoeftes
De gemeente heeft een plan van aanpak opgesteld om te komen tot een woonplan waarin beter kan worden afgestemd op de behoeftes van specifieke doelgroepen. Door middel van een woningmarktonderzoek wordt bekeken aan welk soort woningen in de toekomst behoefte is in de gemeente Westerveld. Ook zullen afspraken tussen de gemeente, Woonstichting Actium en zorgaanbieders deel uitmaken van het nieuwe woonplan. Als er bijvoorbeeld woningen gerealiseerd worden voor ouderen, moet in het woonplan staan hoe de zorg voor hen geregeld is, en of dit ook in afspraken is vastgelegd. Het afstemmen op voorzieningen, zoals verkeer, vervoer, welzijn en zorg, neemt in het woonplan een belangrijke plaats in. Het wonen in de gemeente wordt aangepast aan de toekomstige visie op voorzieningen in de gemeente. Maar ook de afstemming met andere gemeenten neemt een plaats in in het woonplan. De provincie verwacht van gemeenten dat ze hun ideeën en afspraken over wonen afstemmen met omliggende gemeenten.

Het plan van aanpak is opgesteld om te komen tot een woonplan voor de periode 2005 tot 2009, met een doorkijk tot aan 2015. Na behandeling van het plan door de raadscommissie zal de gemeente samen met Woonstichting Actium aan de slag gaan met het woonplan en zal het woningmarktonderzoek voorbereid worden.