Gemeente Dordrecht


---

VNG steunt samenwerking met Dordrecht (Zuid-Afrika)

Carla Franken
De afdeling International van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de samenwerkingsovereenkomst met Dordrecht in Zuid-Afrika goedgekeurd. De VNG verleent de beide gemeenten Dordrecht een financiële bijdrage van EUR 128.007,-- in het kader van het programma Gemeentelijke Samenwerking Ontwikkelingslanden.

Samenwerkingsproject
De gemeente Dordrecht heeft een projectvoorstel ingediend bij de VNG voor een meerjarige samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Dordrecht in Zuid-Afrika. Of om heel precies te zijn met de gemeente Emalahleni, waar het Zuid-Afrikaanse Dordrecht bij hoort. Deze samenwerking richt zich op het opstellen van een gemeentelijk huisvestingsbeleid en een projectplan voor een huizenproject. Ook verbetering van de communicatie tussen de verschillende gemeenteonderdelen is een onderdeel van het project. Het project wordt uitgevoerd in de periode van 1 januari 2004 tot 1 januari 2007.

VNG International
VNG International voert het programma Gemeentelijke Samenwerking met Ontwikkelingslanden uit in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Doel van de samenwerking met Emalahleni
De samenwerking met Emalahleni heeft als doel het lokaal bestuur in Emalahleni te versterken en de bewustwording van de burgers in Dordrecht te bevorderen over het leven in Emalahleni. Tot op heden hebben de contacten bestaan uit het uitnodigen van ambtenaren en raadsleden voor gemeentelijke management trainingen van en door de VNG. De laatste training in mei 2003 heeft geleid tot een gecoördineerde hiv/aids aanpak in oprichting.

Aanpak internationale samenwerking
De gemeente blijft vasthouden aan de internationale samenwerking met haar partnersteden Bamenda, Varna, Recklinghausen en Hastings en de samenwerking met Dordrecht in Zuid-Afrika voort. De gemeente wil hiermee de bewustwording van de Dordtse bevolking over het leven in deze steden vergroten en het lokale bestuur in de 2e en 3e wereldlanden versterken.