Gemeente Haarlem


23 december 2003
Merian Juthan, communicatieadviseur
023-5114398/06-53543656
mjuthan@haarlem.nl
272/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer
College legt discussienotitie voor aan raadscommissie OWSR
Inventarisatie mogelijke bezuinigingen Wet voorzieningen gehandicapten afgerond

Het college van B & W heeft de discussienotitie 'Gemeentelijk Verstrekkingenbeleid Voorzieningen Gehandicapten' voorgelegd aan de raadscommissie Onderwijs, Welzijn, Sport en Recreatie (OWSR). Deze notitie volgt op de inventarisatie van de financiële situatie rond de uitvoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De discussienotitie komt voort uit een vraag vanuit de gemeenteraad om te onderzoeken of het mogelijk is te bezuinigen én tegelijkertijd het niveau van de voorzieningen acceptabel te houden. Het college vraagt de commissie OWSR een advies te geven en met concrete bezuinigingsvoorstellen te komen.

Inventarisatie uitgaven
De Wvg draagt aan gemeenten op de verstrekking te regelen van voorzieningen voor gehandicapten en ouderen waaronder rolstoelen, collectief vervoer en woningaanpassingen. In oktober 2003 heeft de gemeente een analyse afgerond van de financiële situatie rond de uitvoering van de Wvg in Haarlem. De aanleiding was een overschrijding van het beschikbare budget vanaf 2001. De belangrijkste conclusie was dat de uitgaven stijgen door een toename van de verstrekkingen en een stijging van de marktprijzen voor producten. Deze kosten zijn overigens nauwelijks beïnvloedbaar.

De wettelijke ondergrens
De discussienotitie die het college nu voorlegt aan de commissie OWSR bevat alle verstrekkingen aan gehandicapten die Haarlem extra doet, boven op wat de wet voorschrijft. Haarlem doet momenteel méér dan wat volgens de wet het minimum is. Er zou dus ruimte zijn voor versobering. VeelEnkele gemeenten in Nederland hanteren al de ondergrens die de wet stelt als hun norm voor verstrekkingen. Bij de analyse van de bezuinigingsmogelijkheden is rekening gehouden met eerdere uitspraken van de Centrale Raad van Beroep over de Wvg-verstrekkingen.

In de notitie zijn alle bezuinigingsmogelijkheden opgesomd, met daarbij een ruwe schatting van de opbrengsten. De mogelijkheden gelden voor woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen en de uitgifte van rolstoelen.

---- --

23 december 2003
Merian Juthan, communicatieadviseur
023-5114398/06-53543656
mjuthan@haarlem.nl
271/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer
Thuis oud worden in Schalkwijk: project cultuurverandering
Geld beschikbaar gesteld voor allochtone ouderenadviseur

Het college van B&W heeft op 22 december 2003 besloten om voor de periode van twee jaar financiering beschikbaar te stellen voor een allochtone ouderenadviseur, met name voor Turkse en Marokkaanse ouderen. Deze persoon zal worden ondergebracht bij de stichting Haarlem Werkt.

Binnen stichting Haarlem Werkt zijn diverse ouderenadviseurs werkzaam. De ouderenadviseur geeft informatie, advies, ondersteuning en begeleiding aan zelfstandige wonende ouderen in Haarlem. Samen met de oudere wordt bekeken wat op verschillende gebieden nodig is om het zelfstandig wonen te bevorderen of te kunnen voortzetten.

In de praktijk blijkt dat steeds meer allochtone ouderen in een sociaal isolement verkeren. Met name Marokkaanse ouderen verkeren in een geïsoleerde positie. Zij weten de weg naar de Nederlandse instellingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg goed niet te vinden. Bovendien is de bestaande dienstverlening, bijvoorbeeld in het zorgloket in Schalkwijk, niet ingericht op deze problematiek. De allochtone ouderenadviseur wordt aangetrokken om hier verandering in te brengen.

Deze aanstelling maakt deel uit van het project cultuurverandering. Onderdeel daarvan is onder meer om vragen van migrantenouderen op het gebied van gezondheid en zorg in kaart te brengen en passende oplossingen te ontwikkelen of door te verwijzen. Om een goed beeld te krijgen van de vragen die er leven zal een 'gezondheidsspreekuur' ontwikkeld worden.

---- --