Ingezonden persbericht

EIM Databericht
23 december 2003

Internationaal vergelijkbare data over ondernemerschap beschikbaar

Statistische bureaus verzamelen veel informatie over ondernemingen, maar minder over ondernemers. Er waren daardoor tot voor kort weinig betrouwbare en internationaal vergelijkbare statistische gegevens over ondernemerschap. Daarin komt nu verandering. In 1999 hebben de London Business School en het Amerikaanse Babson College het inititatief genomen om met een consortium van onderzoekbureaus internationaal vergelijkbare cijfers over nieuw ondernemerschap te verzamelen en te analyseren. Dit gebeurt onder de noemer Global Entrepreneurship Monitor (GEM). EIM analyseert de gegevens voor Nederland.

Sinds 2001 wordt jaarlijks door de GEM in ca. dertig landen een bevolkingsenquête gehouden (de zogenaamde Adult Population Survey). Vrijwel alle hoogontwikkelde economieën in de wereld zijn vertegenwoordigd, alsmede verschillende opkomende economieën, zoals Brazilië, China, India en Korea. De prestaties van de deelnemende landen op het gebied van nieuw ondernemerschap, in de tijd en internationaal vergeleken, en verklaringen voor de mate van nieuw ondernemerschap in de deelnemende landen vormen de hoofdvragen van het onderzoek.

De enquête geeft inzicht in hoe er in de deelnemende landen over ondernemerschap wordt gedacht, welk percentage van de volwassen bevolking er bezig is een bedrijf op te richten (nascent entrepreneurship) en hoevelen er sinds kort als ondernemer werkzaam zijn. Deze en vele andere gegevens worden jaarlijks in een internationaal rapport gepubliceerd, terwijl de deelnemende landen elk een rapport over ondernemerschap in het eigen land uitbrengen.

GEM-gegevens worden vaak geciteerd, bijvoorbeeld door de Europese Commissie, de OECD en door vele nationale overheden. In Nederland zijn ze prominent gebruikt in de recentelijk door het Ministerie van Economische Zaken gepubliceerde beleidsbrief over ondernemerschap. De GEM-data zijn inmiddels de meest gezaghebbende in de wereld op het gebied van (nieuw) ondernemerschap. De belangrijkste data uit de GEM-rapporten van 2001 en 2002 zijn nu toegankelijk via de Kennissite MKB en Ondernemerschap via de dataset BLISS GEM.

Nieuwe en geactualiseerde datasets beschikbaar

BLISS Werkgelegenheid is een nieuwe dataset. Hierin zijn gegevens opgenomen over het aantal banen van werknemers en het aantal voltijdequivalenten, verdeeld naar de kenmerken geslacht, leeftijd, dienstverband en anciënniteit. De data zijn voor de periode 1995 t/m 2001 per sector en grootteklasse ontsloten.

Ook zijn er actuele sectordata via BLISS Sectorscopen beschikbaar. Op sectoraal en grootteklasseniveau wordt een exploitatiebeeld geschetst tot en met het jaar 2004. Speciale aandacht is er bij de Sectorscopen voor verschillende sectoren in het ambacht, dat hier als bijzondere bedrijfsgroep wordt beschouwd.

Ten slotte is onlangs een actualisatie uitgevoerd van de cijfers over de administratieve lasten voor het bedrijfsleven in de dataset BLISS Administratieve Lasten. Aan de gegevens t/m het jaar 2001 zijn nu gegevens over 2002 toegevoegd.

U heeft dit bericht ontvangen als abonnee op de nieuwsbrief Persberichten of Onderzoeksberichten van EIM. U kunt rapporten van EIM downloaden op de Kennissite MKB en Ondernemerschap.

Ga voor meer informatie over EIM naar eim.nl.

Klik hier als u uw profiel wilt aanpassen. Mocht u problemen ondervinden, stuur ons dan een bericht.

© 1999 - 2003 | EIM