Vlaamse overheid

Adelheid Byttebier, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, heeft in samenwerking met Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen een actieplan "Milieu & Gezondheid" uitgewerkt om de gevaren voor de gezondheid als gevolg van milieuverontreiniging in de wijk Moretusburg in Hoboken aan te pakken. Dit actieplan dient als een model voor een nieuwe methodiek waar een geïntegreerde aanpak tussen verschillende bestuursniveaus centraal staat. Het actieplan behelst een pakket gezondheidsmaatregelen, urbanisatiemaatregelen, milieumaatregelen en maatregelen voor verder onderzoek.

In streken rond metaalverwerkende bedrijven had men in het verleden zwaar te lijden van overlast. Zo onder meer in Hoboken, waar een metaalverwerkend bedrijf en een woonwijk zich naast elkaar ontwikkelden. Daarom werd een actieplan opgesteld om de gezondheids- en milieuproblemen aan te pakken. Sinds oktober is een technische werkgroep met de concrete uitvoering van het actieplan gestart. De positieve resultaten zijn reeds merkbaar en blijken oa. uit een halfjaarlijks medisch onderzoek naar de lood-in- bloed-waarden bij kinderen van de wijk.

In 2003 is de lood-in-bloed waarde van de kinderen die in de wijk schoollopen, voor het eerst tot een waarde gedaald die normaal is. Voor de kleuters die in de wijk schoollopen is al een drastische daling van de lood-in- bloed waarden gerealiseerd, maar de waarden zijn nog niet normaal te noemen. De resultaten van de metingen van het najaar van 2003 zullen aan de bevolking worden meegedeeld via een folder (februari 2004).

Om aan de ongerustheid van de bewoners tegemoet te komen wordt een vast aanspreekpunt in de wijk voorzien. De stad Antwerpen zal daarvoor een halve dag per week een persoon in de wijk plaatsen. Iedereen kan er zijn vragen en klachten kwijt.

In overleg met het bedrijf (Umicore) wordt er gewerkt aan een saneringsplan voor de wijk.

De problemen in deze wijk toonden de noodzaak aan van een betere organisatiestructuur waarin milieu en gezondheid gelinkt worden. In dit kader is het medisch milieukundig netwerk in het leven geroepen, dat sinds enkele maanden ook decretaal verankerd is. De opdracht van een medisch milieukundig netwerk bestaat uit het verrichten van onderzoek naar de effecten van milieufactoren op de gezondheid, het verzamelen en interpreteren van gegevens en het adviseren van beleidsorganen. Preventie is een zeer belangrijk onderdeel van het takenpakket van een medisch milieukundige, zodat gezondheidsbedreigende situaties voorkomen en tijdig opgespoord worden. Begin 2004 starten 13 medisch milieukundigen. Zij worden vanaf juni 2004 tewerkgesteld in de LOGO's (Lokaal Gezondheidsoverleg). Ook in Antwerpen zal er een medisch milieukundige aan het werk gaan.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
Minister Byttebier - tel. 0475/894925 e-mail: persdienst.Byttebier@vlaanderen.be
---