NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Wetgeving voor schierverenigingen moet strenger

Criminelen kunnen bij schietverenigingen als lid, adspirant lid of introducé eenvoudig oefenen met vuurwapens, zonder gescreend te zijn. Een wapen kopen is zonder screening niet mogelijk. Daarnaast blijken schietverenigingen ongelimiteerd munitie te mogen verkopen aan sportschutters, zonder dat die verstrekking, het gebruik ervan en de registratie goed gecontroleerd kunnen worden. Dit blijkt uit een rapportage van een landelijke controleactie bij schietverenigingen. De rapportage werd gemaakt in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC). De RHC pleit voor aanscherping van de wettelijke regels om deze ongewenste situaties tegen te gaan.

De controleactie met de naam Golden Delicious, werd afgelopen jaar gehouden en onlangs geëvalueerd. Nederland kent 700 schietverenigingen, waarvan er 45 werden gecontroleerd. Dit waren vooral verenigingen waarvan het vermoeden bestond dat er malafide praktijken plaatsvonden.

Tijdens de actie werden twee schietverenigingen gesloten omdat niet werd voldaan aan wettelijke criteria. Bij één schietvereniging was schieten voor ongewenste personen net zo makkelijk als het bestellen van een rondje bier; bij de andere, overigens nog niet actieve, vereniging was sprake van rechts extremistische overtuigingen en was de vereniging opgericht om de leden van vuurwapens te voorzien.

De RHC zal de minister van Justitie aanbevelen om iedereen die zich wil bekwamen in het gebruik van vuurwapens te screenen en die bepaling op te nemen in de Wet Wapens en Munitie. De verkoop van munitie moet via een verkoopregister gaan plaatsvinden. De RHC pleit ook voor uitbreiding van de bevoegdheid om het doorzoeken van auto's en van koffers van mensen die zich van en naar de schietvereniging begeven.

Noot redactie (