TRENDBOX BV

Wat Nederland verwacht van 2004

Meer vereenzaming, meer beweging, veel stakingen, grote EU-scepsis, bedenkingen over Balkenende II, een afgang van Oranje op het EK voetbal en nóg meer broodbakmachines: dit is een greep uit de verwachtingen van Nederlanders over 2004. De afgelopen week peilde strategisch marktonderzoekbureau Trendbox onder een steekproef van n=638 Nederlanders de verwachtingen en ideeën over het komende jaar. De voorgelegde stellingen hadden betrekking op onder meer goede voornemens, maatschappelijke ontwikkelingen, politiek, sport en internationale ontwikkelingen.

Goede voornemens

Eenderde van de rokende Nederlanders is van plan om in 2004 met roken te stoppen. De nieuwe Tabakswet zal zeker gevolgen hebben in Nederland, waarbij onverwacht een rol wordt toebedeeld aan de politie. Vier op de tien Nederlanders denken dat in 2004 Nederlanders gearresteerd gaan worden voor roken op plekken waar dat niet mag. Stoppen met roken doet men echter niet alleen omdat er bijna nergens meer gerookt mag worden: er zit ook een meer gezonde drijfveer achter. Ruim de helft van de Nederlanders (54%) gaat meer aan fitness en conditie doen. Verder is er goed nieuws voor de tuin- en kluscentra, want Nederlanders gaan meer klussen in en om het huis (48%) en tuinieren (34%) dan in 2003. Hopelijk is er naast al die activiteiten ook even de tijd om aandacht te besteden aan de medemens. Maar liefst 75% van de steekproef verwacht dat in 2004 meer Nederlanders zich eenzaam zullen gaan voelen, een verwachting die met recht het predikaat 'helaas' verdient.

Financiën

Na de jaarlijkse deceptie voor velen van het alweer niet winnen van de hoofdprijs in de Oudejaarsloterij(en), volgt komend jaar meer slecht nieuws. Ruim de helft (57%) van de Nederlanders verwacht er in 2004 persoonlijk financieel op achteruit te gaan. Een even groot deel verwacht mede daarom, dat er in ons land veel gestaakt gaat worden. De huizenmarkt ziet er redelijk stabiel uit, tweederde van Nederland (66%) verwacht niet dat deze instort, maar een kwart van Nederland ziet die bui wel hangen.

Voor een deel is dit volgens de ondervraagden ook de schuld van de verdere Europese eenwording. Weliswaar verwacht een meerderheid (53%) dat Nederland in 2004 voor de Europese grondwet gaat stemmen, maar tegelijkertijd bestaat onder een vrijwel even groot deel (46%) van de bevolking het idee dat de uitbreiding van de EU een ramp wordt voor de Nederlandse economie. Overigens, voor degenen die er stiekem toch nog op hoopten, de gulden komt in 2004 slechts volgens 2% van de Nederlanders weer terug. Maar dat is nog altijd het dubbele van de groep die verwacht dat Jezus in 2004 terug zal keren op aarde.

Zingeving

Er zal in 2004 ook veel worden nagedacht. 41% van de Nederlanders heeft zich al voorgenomen om meer te gaan nadenken over de zin van hun leven, terwijl 17% meer aandacht gaat besteden aan spiritualiteit. Verinnerlijking is er ook in meer praktische zin: tegen de trend van globalisering in verwacht precies eenderde van de steekproef, dat zij zich in 2004 meer gaan richten op de eigen woonplaats of regio. Het vaker doen van gezelschapspelletjes (41%) zal daar zeker bij horen.

Politiek en files

Dan de vaderlandse politiek vanuit een verbouwd Catshuis. Bijna de helft van de Nederlanders, 46%, verwacht dat premier Balkenende in 2004 voor de tweede keer de val van een kabinet zal meemaken. Hoe gaat het in 2004 met de mobiliteit in Nederland? Slecht, in ieder geval wanneer de gezamenlijke verwachtingen ten aanzien daarvan uitkomen. Bijna negen op de tien Nederlanders verwachten dat de files op onze snelwegen langer worden. Op het openbaar vervoer rekent men bij het oplossen van de files niet, want maar liefst tweederde van Nederland verwacht dat de service van de NS in 2004 verslechtert. Wellicht is rekening rijden wel een oplossing voor de lengte van de files, maar zes op de tien Nederlanders verwacht dat dit in 2004 (nog) niet ingevoerd gaat worden.

Koningshuis

Dan het koningshuis, het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws met een oranje wolk als slotakkoord. Willem-Alexander en Maxima kunnen zich in 2004 in alle rust wijden aan de opvoeding van Amalia, want volgens 92% van de Nederlanders treedt Beatrix in dat jaar nog niet af als koningin. Er wordt ook niet verwacht (61%) dat Maxima komend jaar opnieuw in verwachting raakt. Toch is er mogelijk enige opschudding, want recente persberichten ten spijt verwacht een op de vijf Nederlanders dat Friso en Mabel uiteindelijk toch niet zullen gaan trouwen.

Sport

Wordt 2004 een sportief succesvol jaar? Na de overwinning op Schotland verwacht 13% van de Nederlanders dat het Nederlands Elftal in Portugal de finale zal halen én winnen. Een veel groter deel, 53%, denkt echter dat'we' eigenlijk niks te zoeken hebben op het EK, en dat Nederland er roemloos af zal gaan. Meer vertrouwen is er in het Nederlands Olympisch team: eveneens 53% van de steekproef denkt dat zij in Athene veel medailles gaan winnen.

Overig binnenland

Wat verwacht men verder nog aan binnenlandse ontwikkelingen? Weer een heel mooie zomer (71%), en er worden weer heel veel broodbakmachines verkocht (37%). Het verse zelfgebakken brood kan vervolgens genuttigd worden bij de kaasfondue, want in lijn met diverse 'retro-trends' verwacht 16% dat kaasfonduen in 2004 populairder wordt. De horecaprijzen zullen volgens ruim eenderde (36%) van de steekproef nu toch echt gaan dalen.

Buitenland

Dan het buitenland. De arrestatie van Saddam Hussein mag dan voor internationale opluchting hebben gezorgd, tocht denkt bijna tweederde van de Nederlanders (64%) dat er in 2004 Nederlandse militairen zullen sneuvelen in Irak. Een kleiner deel (28%) verwacht dat in Nederland een terroristische aanslag gaat plaatsvinden. Of 2004 wordt afgesloten met George Bush als president van de Verenigde Staten is nog lang niet zeker. Ruim de helft van Nederland (58%) verwacht dat hij de verkiezingen in november verliest, een even groot deel gaat ervan uit dat het Amerikaanse leger Irak in 2004 nog niet zal verlaten. Vrede tussen Israël en de Palestijnse staat zit er volgens Nederland ook in 2004 niet in (87%), wel verwacht een behoorlijk deel van de bevolking (43%) dat we te maken gaan krijgen met een nieuwe Sars-epidemie. Dat de Paus in 2004 sterft is voor 89% van de Nederlanders zeker, een vijfde van Nederland verwacht een opleving van het geloof, maar slechts weinigen verwachten dat Jezus in 2004 terugkomt op aarde (1%). De kans op contact met buitenaards leven is volgens Nederland dan nog groter (3%)...

Tot zover dit persbericht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Trendbox B.V.
Ruurd Hielkema
(directeur)

020 669 44 14
ruurd.hielkema@trendbox.nl

Of een bezoek brengen aan onze website: www.trendbox.nl

23 dec 03 17:14