Gemeente Nieuwegein

Nieuwegeiners tevreden over hun woning

'Nieuwegeiners zijn vaak zeer tevreden over hun woning.' Dit is een van conclusies uit het Woningbehoefte Onderzoek (WBO) 2002 Nieuwegein. Het onderzoek heeft naast woonbeleving ook gekeken naar de woningbehoefte en de betaalbaarheid van de woningen in Nieuwegein. Het WBO 2002 Nieuwegein is een aanvulling op het landelijke WoningbehoefteOnderzoek naar de belangrijkste ontwikkelingen op de woningmarkt. Bij het aanvullende onderzoek worden er in een gemeente extra enquêtes afgenomen, zodat het mogelijk is om geldige uitspraken op lokaal niveau te doen. Dit is de tweede keer dat er in Nieuwegein een aanvullend WBO is gedaan. De eerste keer was in 1999. De uitkomsten van het landelijke WBO en het WBO Nieuwegein 2002 worden gebruikt voor de Woonvisie Nieuwegein, die de komende tijd wordt opgesteld.

Woonbeleving: Nieuwegeiners vaak zeer tevreden over hun woning Nieuwegeiners blijken over het algemeen behoorlijk tevreden te zijn met hun woning. De tevredenheid met de woning groeit naarmate het huis groter, duurder of in eigendom is. Wat betreft de kwaliteit van de woning scoort de Nieuwegeinse woning vaak hoger dan een Nederlandse woning. Naarmate een huishouden in Nieuwegein verder weg van het centrum woont, stijgt de tevredenheid met de woonomgeving.

Woningbehoefte: Verhuisgeneigdheid behoorlijk gedaald; vooral vraag naar meergezins- en huurwoningen
Het gemiddeld aantal gerealiseerde verhuizingen per jaar is in het WBO 2002 licht gedaald ten opzichte van het WBO 1999: van ongeveer 2200 naar ongeveer 1850. Gezien het verschil in de economische situatie tussen beide perioden en het feit dat in de periode voorafgaand aan het WBO 1999 veel meer nieuwbouwwoningen werden opgeleverd dan in 2002, is dit lichte verval niet opmerkelijk. Wat wel opmerkelijk is, is de aanzienlijke daling in het aantal huishoudens dat wil verhuizen. Deze daling deed zich zowel in Nederland als in Nieuwegein voor. In de kernpublicatie van het landelijke WBO werd als verklaring hiervoor gesuggereerd dat veel huishoudens in de economische hoogtij periode reeds hun verhuiswens hebben gerealiseerd. Als vraag en aanbod van de verhuisgeneigden met elkaar wordt vergeleken, dan is te zien dat met name meergezins- en huurwoningen een kwalitatief woningtekort kennen. Dit komt door de relatief grote urgente vraag van starters.

Betaalbaarheid: Nieuwegeinse huurwoningen relatief iets duurder; Koopwoningen relatief iets goedkoper
Het gemiddelde huishoudinkomen ligt in Nieuwegein boven het Nederlandse gemiddelde. De gemiddelde huurprijs van een woning echter ook. De woningen in de huursector zijn in Nieuwegein in de periode 1999-2002 relatief iets minder betaalbaar geworden dan in Nederland. Dit komt omdat de inkomens in deze sector in Nieuwegein minder snel zijn gestegen dan de huren. In de koopsector is de betaalbaarheid van een woning wel iets verbeterd. Dit geldt echter niet voor huishoudens uit de doelgroep, die in een koopwoning wonen. Het gaat hierbij om alleenstaanden met een jaarlijks inkomen van ¤ 13.938,- en samenwonenden met een jaarlijks inkomen van ¤ 19.007,- (WBO 2002). Hun inkomen heeft de gestegen woonlasten over het algemeen niet kunnen bijhouden. Overigens is de doelgroep in Nieuwegein relatief kleiner dan in Nederland.
De scheefheid binnen de Nieuwegeinse woningvoorraad, huishoudens die gezien hun inkomen in een te goedkope of te dure (huur)woning wonen, ligt op een vergelijkbaar niveau met Nederland. De ontwikkeling tussen 1999 en 2002 van de goedkope scheefheid is wel minder gunstig in Nieuwegein. Die was namelijk relatief lager dan in Nederland.
Ouderen in een koopwoning betalen ten slotte een relatief klein deel van hun inkomen aan wonen. Ouderen in een huurwoning zijn hier juist een relatief groot deel van hun inkomen aan kwijt, met name in Nieuwegein.

Invoerdatum 22-12-2003