Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Containers met gifvaten waarschijnlijk gezonken

Het motorschip Andinet heeft op zondag 21 december op negen mijl ten westen van Texel drie containers met 630 stalen vaten met pesticide verloren. Een zoektocht naar de containers op zondag en maandag heeft niets opgeleverd. De verwachting is dat de containers gezonken zijn.

De pesticide (arsenic pentoxide) in de vaten, in pastavorm is giftig en vormt een bedreiging voor het milieu. Arsenic pentoxide wordt gebruikt voor het verduurzamen van hout.

Rijkswaterstaat heeft in overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten uit voorzorg de visserij te verzoeken per direct te stoppen met het vissen in het zeegebied van de Noorderhaaks tot en met Terschelling.

Zodra het weer het toelaat zal de verzekeraar van het schip een survey van de bodem laten uitvoeren. Bij dat bodemonderzoek spoort men de locaties van de containers op en kijkt naar de staat waarin ze verkeren. Vervolgens zullen de containers worden geborgen.

Rijkswaterstaat acht de kans dat de containers of de vaten zullen aanspoelen op de kust zeer gering vanwege het gewicht van de vaten. De vaten wegen ongeveer 100 kilogram per stuk. Mensen doen er verstandig aan vaten die eventueel toch aanspoelen niet aan te raken en direct de gemeente, de politie of de kustwacht te waarschuwen. Het alarmnummer van de kustwacht is 0900-0111.