Consumentenbond

Consumentenbond eist intrekken prijsverhogingen kabelbedrijven

23 december 2003

Kabelbedrijven moeten rechtvaardiging verhoging bewijzen

De Consumentenbond eist dat kabelbedrijven alle per 2004 aangekondigde prijsverhogingen in Nederland intrekken. Pogingen van kabelbedrijven UPC en Casema om prijsverhogingen in Hilversum en Alphen a/d Rijn af te dwingen zijn door de rechter tegengehouden. UPC en Casema mogen geen prijsverhogingen doorvoeren in deze gemeenten. De Consumentenbond vindt dat dit voor iedere kabelkijker moet gelden. Bovendien vindt de bond dat kabelbedrijven moeten aantonen dat een prijsverhoging gerechtvaardigd is. Zolang dit bewijs er niet is, eist de Consumentenbond volledige intrekking van de prijsverhogingen.

Momenteel is de consument afhankelijk van de actieve rol van gemeenten die nog een contract hebben met kabelbedrijven of verhoging van kabeltarieven doorgang vinden. Een leidende rol van de overheid moet ervoor zorgen dat er uniforme afspraken met de kabelmaatschappijen komen en er landelijk geldende regels van toepassing zijn. De Consumentenbond eist een duidelijk beleid van de overheid ten aanzien van de prijsverhogingen door kabelmaatschappijen. De angst is dat onduidelijk overheidsbeleid ertoe leidt dat de kabelmaatschappijen bij gemeentes afzonderlijk zullen trachten prijsverhogingen door te voeren. In de ogen van de bond mag het niet zo zijn dat consumenten steeds meer gaan betalen voor hetzelfde.
Afgelopen week startte de bond een actie om de buitensporige prijsverhogingen te stoppen. De Consumentenbond vraagt steun van kabelkijkers om de prijsverhogingen te stoppen. De bond roept consumenten op een petitie te ondertekenen waarop de tekst staat: "Ik ben de buitensporige prijsverhogingen voor kabeltelevisie beu." In het voorjaar van 2004 overhandigt de Consumentenbond de verzamelde petities aan de vaste Kamercommissie van Economische Zaken en het ministerie van Economische Zaken. Mensen die in de toekomst niet buitensporig veel willen betalen voor hetzelfde zenderaanbod, kunnen hier de petitie tekenen.