Socialistische Partij

Verdonk zegt toe geen gezinnen asielzoekers op straat te zetten

23-12-2003 * Justitieminister Verdonk zal - tot haar nieuwe beleid in januari duidelijk wordt - geen asielzoekersgezinnen met kinderen op straat zetten, en in de overige gevallen steeds bekijken of er medische danwel humanitaire gronden zijn om de opvang niet te beëindigen. Deze toezegging deed Verdonk tegenover de Vaste Kamercommisie voor Justitie, die op verzoek van SP-Kamerlid Jan de Wit was teruggekomen van reces.

Minister Verdonk had in een brief aan de Tweede Kamer gisteren laten weten dat zij niet van plan was een motie uit te voeren die vorige week donderdag door de Kamer was aangenomen. Die motie bepleit dat de gemeenten de ruimte krijgen om in bijzondere en klemmende gevallen uitgeprocedeerde asielzoekers in de opvang te houden totdat de Kamer heeft gedebatteerd over het nieuwe uitzet- en terugkeerbeleid.

Het niet-uitvoeren van een motie noemde SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit een schoffering van de Kamer. Met uitzondering van de VVD bepleitten de andere partijen in de Kamer vandaag dat de minister de motie zou uitvoeren.

Verdonk is uiteindelijk de Kamer tegemoet gekomen door toe te zeggen dat in afwachting van het debat over haar nieuwe beleid geen gezinnen met kinderen op straat worden gezet, en dat in alle overige gevallen steeds zal worden gekeken of er medische danwel humanitaire gronden om de opvang niet te beëindigen.

Volgens Jan de Wit is deze uitkomst van het debat winst. "De minister is flink geschrokken van de verontwaardiging in de Kamer over het niet-uitvoeren van de motie en heeft onder druk van de Kamer enkele duidelijke toezeggingen gedaan.
Mijn conclusie daarnaast is dat ook de vele honderden reacties uit het land aan de minister via www.sp.nl haar moeten hebben overtuigd van de noodzaak van een oplossing voor dit probleem."

---