Provincie Overijssel

Gedeputeerde Jansen tekent afspraken over 'pioniers van het platteland'

Tijdens een authentiek Sallands ontbijt heeft gedeputeerde Jansen zijn handtekening gezet onder de prestatieafspraken met Stimuland. Hiermee zijn afspraken bekrachtigd over 25 projecten op het gebied van onder meer intensieve veehouderij, biologische landbouw, plattelandseconomie en natuurontwikkeling. Bij de ondertekening vertelden drie pioniers in de ontwikkeling van het platteland over het belang van zulke afspraken.

Gedeputeerde Piet Jansen en bestuursvoorzitter Nettie van den Nieuwboer van Stimuland zetten hun handtekening in zuivelboerderij de Knapenvelder van de familie Tuten, bij Raalte. Deze locatie was gekozen omdat de famie Tuten nieuwe mogelijkheden heeft gezocht en benut voor het familiebedrijf. Zuivel van het bedrijf wordt inmiddels verkocht in de eigen winkel, maar ook aan regionale supermarkten.

Piet Jansen en Nettie van den Nieuwboer droegen schorten met het embleem van Stimuland Paardenmelk De heer Everkamp gaf uitleg over de oprichting van Sallands Best, een samenwerkingsverband van plattelandsondernemers gericht op produktie, promotie en afzet van streekprodukten. In de promotiewaaier van Sallands Best staan momenteel al diverse producten: vlees, bloemen, groenten en zuivel, waaronder boerderij-ijs en paardenmelk.

Een ander voorbeeld van ontwikkeling van het platteland kwam van moeder en dochter Warmelink, die enige jaren geleden een Roemeens meisje op hun familieboerderij lieten logeren. Het werd hun duidelijk dat juist op de boerderij ongekende mogelijkheden bestaan om problemen van jongeren op te lossen door aandacht, regelmaat en ontspanning. Inmiddels wordt op de boerderij van de familie Warmelink zorg verleend op professionele basis en kunnen jongeren met een medische indicatie worden opgevangen.

Nieuwe richting
Dat de overeenkomst nu vooral is gericht op nieuwe initiatieven, is volgens gedeputeerde Jansen een goede zaak. "Pioniers zoals de familie Tuten, Sallands Best en de familie Warmelink zijn daarbij onmisbaar: eerst moet iemand een nieuwe richting inslaan, daarna volgen anderen en zo ontstaat definitief een pad voor de toekomst."

Bij al deze ontwikkelingsprojecten staat de plattelandsondernemer centraal, maar gedeputeerde Jansen benadrukte dat de provincie afspraken maakt met Stimulnand, omdat er afgerekend moet kunen worden op prestaties. Stichting Stimuland Overijssel ontwikkelt projecten en organiseert activiteiten voor agrariers en andere plattelands- ondernemers in Overijssel. Daarbij sluit de stichting aan bij het gebiedsgericht beleid, waarin verschillende partners in het landelijk gebied - onder regie van de provincie Overijssel - de ontwikkelingsrichting bepalen.

Lees meer over gebiedsgericht beleid Kijk ook op de site van Stimuland Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel