Nieuw-Vlaamse Alliantie


Helft van aantal klachten wegens niet-naleving omgangsrecht wordt geseponeerd (23/12/03)

Vanavond houdt de actiegroep Betrokken Ouders in Antwerpen een actie omtrent de problemen van gescheiden ouders die hun kinderen niet mogen zien. N-VA-kamerlid Geert Bourgeois houdt zich al jaren met deze problematiek bezig. Bourgeois diende tal van wetsvoorstellen in maar tracht via de minister van Justitie ook zoveel mogelijk informatie te verzamelen. In september antwoordde minister Onkelinx op een vraag van Bourgeois dat op drie jaar tijd 66.239 klachten werden ingediend wegens het niet betalen van onderhoudsgeld, de verwaarlozing van kinderen en het niet-naleven van het omgangsrecht. Uit de verstrekte gegevens kon echter onmogelijk opgemaakt worden hoeveel dossiers er per jaar en per thematiek werden ingediend. Daarom onderwierp Bourgeois de minister nogmaals aan enkele schriftelijke vragen. Met het antwoord dat Onkelinx nu verschafte, kan eindelijk een overzichtelijk beeld geschetst worden van de problematiek.

Uit het antwoord blijkt dat er alleen al in het jaar 2002 in België 16.801 klachten werden geregistreerd vanwege het niet-naleven van het bezoekrecht. Opvallende uitschieters zijn de gerechtelijke arrondissementen Antwerpen (1.327 klachten), Charleroi (1.576), Gent (1.391) en, zeer opvallend, Dendermonde (1.346). Op drie jaar tijd, van 2000 tot 2002, gaat het om 50.303 klachten.

Uit het antwoord van Onkelinx blijkt echter ook dat bijna de helft van die klachten zonder gevolg wordt geklasseerd. In 2000 werd 45 % van de 17.306 geregistreerde klachten zonder gevolg geklasseerd, in 2001 44 % van de 16.196 geregistreerde klachten en in 2002 42 % van de 16.801 klachten.

1 % van deze zaken leidde totnogtoe tot een vonnis. In 2000 1 %, in 2001 1 % en in 2002 0,5 %.

Volgens de N-VA-voorzitter bewijzen deze cijfers ten eerste dat de niet-naleving van het bezoekrecht vele tienduizenden mensen treft. Maar ook dat Justitie van de vervolging van het niet naleven van het omgangsrecht helemaal geen prioriteit maakt.

Soms weigeren kinderen nog naar de ouder met omgangsrecht te gaan. Vaker nog worden de kinderen als wapen in de echtscheiding gebruikt en verhindert een ouder dat de kinderen hun vader of moeder nog zien. Dit leidt tot bijzonder schrijnende situaties. In Frankrijk blijkt dat al een vierde van de adolescenten geen contact meer heeft met een van beide ouders.

Bourgeois wil dringend een aantal maatregelen. In de eerste plaats wil de N-VA-voorzitter dat van de vervolging van klachten wegens de weigering van het omgangsrecht een prioriteit wordt gemaakt. Bourgeois diende daarnaast een wetsvoorstel in waardoor, na de uitspraak over het bezoekrecht, een dwangsom kan worden opgelegd wanneer het bezoekrecht niet wordt nageleefd.

Een ander wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheid voor de bezoekgerechtigde ouder om met een eenvoudige en goedkope procedure de zaak aan de rechtbank voor te leggen. De rechter kan dan alle betrokken partijen, ook de kinderen zelf, horen en desnoods dwangmaatregelen opleggen. Zo kan een einde gemaakt worden aan de lijdensweg van zovele ouders die machteloos moeten toezien dat hen het recht op contact met hun kinderen ontzegd wordt.

Auteur:
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be