Gemeente Tilburg

23-12-2003
Tilburg zet uitgeprocedeerde asielzoekers niet op straat In afwachting van effectief terugkeerbeleid van het rijk

De gemeente Tilburg zal geen uitgeprocedeerde asielzoekers op straat zetten zo lang er nog geen effectief terugkeer- en uitzettingsbeleid van het rijk is. Hiermee sluit Tilburg aan bij de vier grote steden en het Platform Asiel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Per
1 december waren er in Tilburg nog 38 vreemdelingen onder gemeentelijke verantwoordelijkheid. Naar verwachting vallen twee personen onder het specifiek pardon van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

Het door de minister en de Tweede Kamer recent genomen besluit rond uitgeprocedeerde asielzoekers wordt te beperkt gevonden. In de desbetreffende nota kondigt de minister aan, dat begin 2004 de Tweede Kamer zal worden geïnformeerd hoe wordt omgegaan met de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die niet onder het specifiek pardon vallen en ook niet in aanmerking komen voor de door de minister te bepalen uitzonderingsregels. Er is dus nog geen sprake van een effectief terugkeerbeleid. Vandaar het besluit van de gemeente Tilburg om uitgeprocedeerde asielzoekers niet uit gemeentelijke voorzieningen te zetten.