Time : 12:47:40 PM
Date : Wednesday, December 24, 2003
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: De reglementering over autocontrole is een belangrijke stap in het beheer van de veiligheid van de voedselketen

Met de publicatie op 12/12/2003 van het koninklijk besluit betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen werd een belangrijke stap gezet in de realisatie van de objectieven van het FAVV..


1. Autocontrole:

De nieuwe bepalingen passen in de evolutie in de regels betreffende de voedselveiligheid in de Europese Unie en kunnen concreet als volgt worden samengevat:

Het behoort aan de producent dank zij een betrouwbaar autocontrolesysteem de veiligheid van de producten die op de markt worden gebracht, te waarborgen.
De validatie van het opzetten van een betrouwbaar autocontrolesysteem via een audit in elk bedrijf kan ofwel worden uitgevoerd door het FAVV, ofwel door een geaccrediteerd en door het FAVV erkend certificeringsorganisme. De controle op de autocontrole blijft de verantwoordelijkheid van het FAVV. De uitwerking van gidsen per sector die betrekking hebben op de autocontrole worden ten zeerste aangemoedigd. Ontwerpgidsen kunnen door het FAVV goedgekeurd worden op basis van een advies van het Wetenschappelijk Comité. Deze gidsen zullen de bedrijven in aanzienlijke mate helpen bij het toepassen van hun eigen autocontrolesysteem en kunnen dienen als referentieel voor de auditoren.
Bij de uitbouw van controleprogramma's zal het FAVV rekening houden met de bestaande gevalideerde autocontrolesystemen. Bedrijven die over een gevalideerd autocontrolesysteem beschikken zijn immers minder risicovol dan andere bedrijven. Het FAVV zal zijn inspanningen opvoeren bij bedrijven die meer risicovolle bedrijven.


2. Traceerbaarheid.

De traceerbaarheid van de producten zal berusten op een betrouwbare registratie van de bedrijven en hun vestigingseenheden doorheen de ganse voedselketen van producent/invoerder van grondstoffen tot de kleinhandel. Om administratieve overlast te vermijden, zal van zodra beschikbaar, het unieke identificatienummer bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen gebruikt worden.
Het principe om alle IN/OUT van producten in alle stadia van de voedselketen te registreren werd overgenomen. Tevens dient de interne traceerbaarheid in de bedrijven te worden gewaarborgd. De tijd waarbinnen gegevens betreffende traceerbaarheid beschikbaar zijn is van cruciaal belang om te voorkomen dat een incident tot een crisissituatie uitgroeit.


3. Meldingsplicht.

De meldingsplicht aan het FAVV is van toepassing op elke exploitant die vaststelt of redenen heeft om aan te nemen dat een product schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier of plant. De laboratoria en inspectie- of certificeringsorganismen die uit hoofde van hun beroepsactiviteiten dergelijke vaststellingen doen, dienen er zich van te vergewissen dat de operator wel degelijk de meldingsplicht heeft nageleefd.
Andere tekortkomingen in verband met de kwaliteit in de brede zin, worden bijgevolg niet onderworpen aan deze maatregel. Binnenkort zal een ministerieel besluit worden gepubliceerd met het oog op de toepassing van deze maatregel. Ook zullen richtinggevende drempels waarboven de meldingsplicht geldt ter beschikking worden gesteld van de beroepsorganisaties.
De verantwoordelijke producent en de distributiesector moeten er zich ook toe verbinden om onmiddellijk procedures te starten voor het uit de handel nemen, en indien noodzakelijk, de consument in te lichten. Samenwerking tussen de betrokken uitbater en het voedselagentschap is in dergelijke omstandigheden noodzakelijk.

Wanneer worden deze bepalingen van kracht.

Om België niet te isoleren binnen het internationaal marktgebeuren, werd voorzien dat de bepalingen betreffende autocontrole en traceerbaarheid van toepassing worden vanaf 1 januari 2005.De meldingsplicht wordt op 1 maart 2004 van toepassing. In de tussentijd blijven de regels die in bepaalde sectoren reeds van kracht waren (bepaalde dierziekten via de dierenartsen, de diervoeders, quarantaineziekten bij planten, enz...), uiteraard gehandhaafd.
Het gezond verstand gebiedt echter dat het agentschap reeds geïnformeerd zou worden over reële risico's in andere sectoren. Dergelijke meldingen kunnen gericht worden aan de Provinciale Controle-eenheden waarvan de coördinaten op de website van het FAVV kunnen worden gevonden.

Contact voor de Franstalige pers : Renaud Klee 0476 543 198

Contact voor de Nederlandstalige pers : Pascal Houbaert 0475 206 673

FAVV-wachtdienst tijdens het eindejaar.

Er wordt door het FAVV bij de Provinciale Controle-Eenheden een wachtdienst geörganiseerd gedurende de eindejaarsperiode.

Buiten de openingsuren kan men bellen naar:

Voor het Franstaligen: 0495 58 31 33
Voor de Nederlandstaligen: 0495 58 31 34

Tijdens de openingsuren zijn de nummers:

West-Vlaanderen: 050 / 472 742
Limburg: 0496 / 599 703
Oost-Vlaanderen: 0478 / 876 220
Vlaams-Brabant: 02 / 768 01 11
Antwerpen: 03 / 222 94 30

Brussel: 02 / 208 34 61

Brabant Wallon: 0478 / 876 216
Hainaut: 065 / 341 481
Namur: 081 / 327 640
Liege: 04 / 252 51 01
Luxembourg: 061 / 230 058

URL: http://www.favv-afsca.fgov.be