Time : 2:11:34 PM
Date : Wednesday, December 24, 2003
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: de ontledingsresultaten na de brand in Marly zijn geruststellend

Ingevolge de brand op de site van Marly heeft het Voedselagentschap monsters voedingsmiddelen genomen in de zone waar mogelijk rookdeeltjes van de brand zouden kunnen terechtgekomen zijn en in een referentiezone waar geen rook overgekomen is.

15 Monsters koemelk en 16 monsters groenten werden in de aan de rook blootgestelde zone genomen, namelijk in de driehoek Brussel-Geel-Hasselt.
20 monsters koemelk en 20 monsters groenten werden als referentiemonsters genomen in West-Vlaanderen, dus buiten de aan de rook blootgestelde zone.

Het doel van de ontledingen van deze monsters is nagaan of de brand een invloed heeft gehad op de veiligheid van de voedselketen.

Alle resultaten zijn gunstig voor wat PCB's, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen, dit zijn stoffen die bij verbranding kunnen vrijkomen) en dioxines betreft.

Het blijkt dus dat de brand op de site van Marly geen significante invloed heeft gehad op de veiligheid van de voedselketen.

Er moet daarbij trouwens opgemerkt worden dat in de zone die aan de rook blootgesteld was in die periode geen melkkoeien meer buitenstonden en dat er ook nog zeer weinig groenten in open lucht stonden. Dat heeft tot gevolg dat de kans op mogelijke besmetting gering was.

Contact voor de Franstalige pers : Renaud Klee 0476 543 198

Contact voor de Nederlandstalige pers : Pascal Houbaert 0475 206 673

URL: http://www.favv-afsca.fgov.be