Gemeente Roosendaal


Roosendaalse jongerenraad kan aan de slag

Wethouder Leo de Jaeger en directeur J. La Lau van het Stichting Integraal Welzijn ondertekenden afgelopen zondag de overeenkomst voor de Roosendaalse jongerenraad. Na dit startsein kan de jongerenraad gevraagd en ongevraagd het gemeentebestuur adviseren over zaken die jongeren aangaan. Op dit moment telt de jongerenraad acht leden, het is de bedoeling dat er op korte termijn uitbreiding komt. In de jongerenraad dienen alle jongeren van Roosendaal vertegenwoordigd te zijn, zowel qua woonomgeving als interesses.

Omdat jeugdparticipatie centraal stond deze middag, werd aansluitend "een lagerhuis voor jongeren" gehouden. Zo'n dertig jongeren, onder wie ook allochtone jongeren uit de verschillende Roosendaalse wijken, lieten weten dat er meer activiteiten moeten komen in de stad. Straatfestivals, meer discotheken, voetbaltoernooien werden als voorbeeld genoemd. Een groot deel van de jongeren gaf aan dat de overlast die zij zo nu en dan veroorzaken voornamelijk voortkomt uit verveling.

De aanwezige jongeren wilden ook graag de vooroordelen, die voornamelijk ouderen hebben, wegnemen. Eén van de jongeren pleitte daarom om meer bekendheid te geven aan successen van jongeren, zoals voetbal- en zangtalent.

Tot slot werd gesproken over de rol van het buurthuis in het activiteitenaanbod voor jongeren. "Buurthuizen zijn eerder commercieel, dan sociaal" aldus een van de jongeren. Buurthuizen richten zich meer op ouderen dan op jongeren. De jongeren willen graag filmavonden, inloopavonden, spelavonden, huiswerkklassen en ontmoetingsplekken in de buurthuizen.

Jongeren die graag deel uit willen maken van de jongerenraad kunnen contact opnemen met Vera Vandenbulcke op 0167- 56 67 50.