Artsen zonder Grenzen


Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Somalische medewerker van Artsen zonder Grenzen gedood zondag 28 december 2003

De Somalische medewerker Bashir Yusuf Ali van Artsen zonder Grenzen is afgelopen zaterdag 27 december op tragische wijze om het leven gekomen. Hij werkte als logisticus.

Bashir overnachtte op de basis van de Somalische hulporganisatie AFREC in Marere. Om halfdrie s nachts werd het complex beroofd, waarbij een vuurgevecht ontstond tussen de bewakers van de AFREC-gebouwen en de aanvallers. Onze medewerker kwam in het kruisvuur terecht en werd in het hoofd geraakt. Hij stierf korte tijd later. Ook drie bewakers kwamen om, een vierde raakte gewond.

Een vertaalster van Artsen zonder Grenzen, die ook bij AFREC overnachtte, werd door de overvallers gevangen genomen, maar wist te ontsnappen.

Artsen zonder Grenzen heeft alle internationale medewerkers in Marere overgebracht naar Nairobi in Kenia. Het voedingscentrum van Artsen zonder Grenzen in Marere blijft open, al zijn alle kinderen die herstellende waren vervroegd naar huis gestuurd. De clanoudsten in het gebied overleggen over hoe ze de veiligheid kunnen verbeteren.

Artsen zonder Grenzen heeft in Marere een kliniek voor basisgezondheidszorg en moeder-en-kindzorg. In Galcayo steunt de organisatie de kinder- en kraamafdeling in twee ziekenhuizen aan beide kanten van de scheidslijn tussen twee clans. Verder zorgt AzG daar ook voor aanvoer van medicijnen en verzorgt ze gewonden van gevechten tussen clans die regelmatig in het gebied voorkomen.
---